Summer photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Sekiranya anda seorang lelaki yang rajin berjoging, anda memang beruntung. Bukan sahaja menyihatkan tubuh badan dan mengeluarkan peluh, berjoging juga boleh membuatkan anda kelihatan lebih tampan dan awet muda.

Bukan itu sahaja, ada lima lagi manfaat yang anda boleh dapat daripada berjoging. Jadi mulakan senaman joging anda hari ini.

JANTUNG LEBIH SIHAT 

Joging juga akan membuatkan jantung anda bekerja lebih kuat kerana permintaan oksigen yang lebih tinggi semasa anda bersenam. Secara tidak langsung ini akan menjadikan jantung lebih sihat.

MENGUATKAN OTOT

Otot yang selalu digunakan semakin lama akan menjadi semakin kuat dan besar. Pada awalnya, anda akan berasa sakit namun lama-kelamaan, badan anda akan akan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan tersebut.

Selain Stamina Lebih Kuat, Lelaki Gemar Berlari Juga Akan Tampil Sangat Awet Muda
People photo created by Racool_studio – www.freepik.com

TULANG LEBIH KUAT

Tulang anda akan menjadi semakin kuat kerana ia selalu menerima rintangan. Begitu juga dengan tulang kaki yang akan mendapat manfaat paling besar untuk senaman berjoging ini.

MEMBAKAR KALORI

Segala peluh dan rasa penat yang anda alami itu bukanlah satu yang sia-sia. Dengan berjoging, tubuh akan membakar kalori sekali gus membantu menurunkan berat badan anda.

IKLAN
Selain Stamina Lebih Kuat, Lelaki Gemar Berlari Juga Akan Tampil Sangat Awet Muda
Man photo created by freepik – www.freepik.com

Anda boleh melakukan sebarang aktiviti fizikal atas tujuan berbeza. Setiap tujuan itu juga mempunyai kaedah dan teknik yang berbeza. Contoh teknik joging berbeza mengikut tujuan adalah:

1. Meningkatkan stamina

Sekiranya anda baru sahaja ingin memulakan senaman berjoging, mulakan dengan berjalan laju dahulu. Kemudian, barulah anda beralih kepada berlari anak sebelum menambahkan tempo larian anda.

IKLAN

2. Turunkan berat badan

Kalori lebih banyak dibakar apabila kelajuan bertambah kerana simpanan tenaga dalam bentuk lemak akan digunakan. Jika anda inginkan hasil yang lebih berkesan, kawal jumlah kalori daripada pemakanan anda.

3. Tambah kenalan dan teman sosial

IKLAN

Sukan sememangnya medan yang sangat baik dalam menambah kenalan kerana ia adalah sesuatu yang universal dan boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat. Malah senaman brjoging juga tiada teknik khusus untuk tujuan ini. Jadi anda bebas menyertai mana-mana kelab joging atau larian amal yang dianjurkan secara umum.

4. Menyertai pertandingan

Ini sudah tentu memerlukan latihan sesuai mengikut jenis pertandingan. Jika anda menyertai mana-mana kelab, ia kebiasaannya menyediakan panduan dan latihan. Bagi pertandingan terbuka, anda boleh jalani latihan sendiri.

Jangan lupa untuk subscribe channel Telegram MASKULIN ya!

https://www.youtube.com/watch?v=veep_xXRqK8

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI