Tabiat makan lewat kini bagaikan menjadi rutin segelintir masyarakat di negara ini biar pun kesan buruknya telah diketahui umum.

Tengah Lapar Ke Tu? Tapi Awas, Makan Lewat Malam Punca Anda Buncit Kerana…

Pepatah ‘makan malam punca jadi buncit’ tidak diendahkan malah ada di antara mereka beranggapan apa salahnya sekali sekala makan lewat malam.

Namun begitu, anda perlu tahu bahawa selain daripada menjadi buncit, ini antara senarai penyakit yang berpotensi anda hadapi sama :

1. Penyakit kronik diabetes
2. Tekanan darah tinggi
3. Kolestrol tinggi dalam darah
4. Penyakit jantung
5. Kehilangan bentuk badan
6. Lemak terkumpul di pinggang

IKLAN

Ini kerana apabila kita makan, badan akan menghasilkan insulin untuk membawa gula ke dalam darah supaya ia boleh digunakan sebagai tenaga.

Bagaimana pun, insulin ini akan berkurangan sewaktu kita tidur dan sekiranya anda makan beberapa minit sebelum tidur, tenaga yang terhasil kurang aktif sekali gus bertukar menjadi lemak.

Sehubungan itu, bagi mengatasi masalah dan tabiat ini, Maskulin mencadangkan :

IKLAN

Tengah Lapar Ke Tu? Tapi Awas, Makan Lewat Malam Punca Anda Buncit Kerana…

1. Makan malam awal walaupun sesibuk mana sekali pun. Paling kurang di antara pukul 6 petang hingga 8 malam sahaja untuk makanan yang berat.

IKLAN

2. Jika lapar pada tengah malam, cuba minum dua cawan air atau segelas minuman panas yang rendah kalori dan lemak seperti teh herba tanpa gula atau susu suam.

3. Bagi individu yang menjaga badan, makan dalam kuantiti yang sedikit namun boleh berulang kali namun jika lapar pada waktu malam, set minda untuk tidur dan rehatkan badan sahaja.

4. Jangan ada makanan di bawah tudung saji atau makanan ringan yang mudah dicapai kerana ia antara faktor kenapa anda mudah ‘tergoda’ untuk makan pada waktu malam.

5. Segera berus gigi selepas makan. Ia akan membuatkan anda berfikir dua tiga kali untuk berus gigi sekali lagi jika mahu makan pada lewat malam.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI