perfume semburan lelaki
Foto: drobotdean / Freepik

Pernah tak anda dengar istilah ‘less is more’? Ya, bila bercakap tentang perfume ia merupakan perkara asa yang cukup penting. Perfume anda gunakan sudah cukup mahal untuk membazir dengan semburan tak tentu hala. Usah lakukan semburan perfume di beberapa lokasi badan.

Ini kerana ia bukan sahaja membazirkan perfume dan tidak memberikan bau yang diinginkan tetapi boleh mendatangkan bau tidak enak.

Usah Lakukan Semburan Perfume Di Lokasi-Lokasi Ini!

Usah lakukan semburan yang hanya membuatkan anda rasa tidak selesa sepanjang. Sebagai lelaki, bau badan merupakan ‘senjata’ sangat penting dalam aktiviti harian terutama bila bersama orang lain.

IKLAN

Melakukan semburan perfume umpama meletakkan ceri di atas sepotong kek yang sedap. Ia melengkapkan penampilan anda yang sedia kacak. Jadi kalu ini MASKULIN ingin kongsi beberapa lokasi yang perlu anda elak semasa melakukan semburan perfume.

MATA

Ini yang paling jelas. Tapi usah terkejut jika MASKULN katakan sudah ada kes orang yang sembur perfume di mata. Bukan sahaja tidak berkesan malah menyakitkan kerama kebanyakan perfume mengandungi bahan beralkohol.

Usah Lakukan Semburan Perfume Di Lokasi-Lokasi Ini!
Foto: Freepik

RAMBUT

Selurus atau segak macam mana sekali pun rambut ia tidak sesuai untuk disembur dengan perfume. Sesetengah orang ada masalah kepala berbau dan cuba menyembunyikannya dengan perfume. Itu tindakan yang salah kerana boleh menyebabkan rambut rosak.

IKLAN

TAPAK TANGAN

Melakukan semburan di pergelangan tangan itu merupakan tip yang kita semua lakukan kerana di situ terletaknya nadi. Namun ada juga orang yang melakukan semburan di atas tapak dan permukaan tangan. Ia sebenarnya tidak elok kerana boleh menyebabkan kulit menjadi bertambah kering. Jika diamalkan kulit boleh merekah dan rosak.

Usah Lakukan Semburan Perfume Di Lokasi-Lokasi Ini!
Foto: 8photo / Freepik

BAWAH LENGAN

Ini satu lagi lokasi yang ramai lelaki lakukan semburan. Mungkin kerana ketiadaan deodoran mereka melakukan semburan di bawah lengan. Namun semburan ini boleh menyebabkan kulit bawah lengan berdepan masalah gatal-gatal. Dan ia juga berbau busuk dengan kombinasi bau badan yang kuat.

IKLAN

KAWASAN ‘LELAKI’

Melakukan semburan di bahagian ‘lelaki’ anda juga tidak elok sebenarnya. Ia boleh menyebabkan kulit menjadi kering, gatal dan jika ada luka menjadi angat sakit.

Jika anda ingin melakukan semburan dengan cara yang betul boleh rujuk artikel yang pernah MASKULIN kongsi di sini.

Dan jika anda ingin mencari perfume berbau sedap pada harga menarik, boleh dapatkannya di sini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI