Reykjavík, Iceland

Perjalanan generasi emas bola sepak Iceland berjaya melaksanakan impian ‘disney’ mereka. Iceland  Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya dan  berjaya meneruskan magisnya yang pernah ditunjukkan di saingan Eropah baru-baru ini. Kini, mereka layak buat pertama kali ke saingan Piala Dunia yang akan berlangsung di Rusia tahun depan.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

Iceland juga menjadi negara pertama dengan populasi kurang sejuta penduduk yang mara ke Piala Dunia di dalam sejarah. Tetapi mereka masih mampu melangkah ke Piala Dunia, menewaskan beberapa negara yang lebih baik daripada mereka dalam pusingan kelayakkan. Malah pernah mengejutkan England dalam Piala Eropah yang lalu. Jadi, kami bawakan untuk anda 5 fakta menarik bersempena dengan kejayaan Iceland menempah slot ke Piala Dunia.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

1. NEGARA PALING KECIL PERNAH LAYAK KE PIALA DUNIA

Iceland menjadi negara pertama yang layak ke Piala Dunia dimana populasi penduduknya kurang daripada 1 juta orang. Populasi Iceland hanyalah 334 252 orang, iaitu ramai lagi penduduk daerah Alor Setar, Kedah . Yang menariknya lagi, 45 peratus populasi Iceland terdiri daripada mereka sama ada terlalu muda atau terlalu tua untuk mewakili negara tersebut dalam acara bola sepak. Manakala 55 peratus lagi, hampir separuh daripadanya adalah perempuan. Bayangkan, dengan jumlah bakat yang tidak seberapa, Iceland masih mampu berada pada ranking ke 22 dunia dalam acara bola sepak berdasarkan rekod yang dikeluarkan FIFA.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

IKLAN

2. JURULATIH KEBANGSAAN ADALAH SEORANG DOKTOR GIGI

Ya, doktor gigi. Ini mungkin mengarut bagi sesetengah orang, tapi tidak bagi Dr. Heimir Hallgrimsson, seorang doktor gigi yang juga menjawat jawatan sebagai jurulatih kebangsaan pasukan Iceland. Selain itu, Hallgrimsson juga merupakan jurulatih pertama dari Iceland yang berjaya memiliki Lesen A dalam dunia kejurulatihan.

Menariknya lagi mengenai jurulatih Iceland ini adalah beliau seorang yang sangat merendah diri. Bagi mewujudkan hubungan antara skuad kebangsaan dengan peminat, beliau mewujudkan sebuah tradisi yang kekal sehingga hari ini iaitu bertemu dan berbincang dengan peminat di sebuah pub di Rekjavik sebelum turun ke padang. Hasilnya, mereka tidak pernah tewas di gelanggang sendiri dalam perlawanan kompetitif, mencatatkan 10 kemenangan dan 3 seri dalam masa 4 tahun.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

IKLAN

3. TIADA PEMAIN BINTANG DALAM SKUAD KEBANGSAAN

Sudah menjadi kebiasaan semua negara untuk membariskan pemain terbaik bagi menghadapi pusingan kelayakkan Piala Dunia, terutamanya untuk negara-negara di benua Eropah. Tetapi tidak bagi Iceland, untuk skuad yang turun dua dalam perlawanan perlwanan terakhir pusingan kelayakkan menentang Turki dan Kososvo, Hanya 3 orang daripada 23 orang pemain berpengalaman bermain di liga lebih kompetitif di Eropah.  Ini membuktikan bahawa Iceland mencipta sejarah dengan kerja keras dan bakat, bukannya nama semata-mata.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

4. LATIHAN DI DALAM DOM SECARA TERTUTUP KERANA CUACA

Iceland boleh dikatakan negara sejuk dan hampir bergelap setiap masa. Namun itu tidak pernah menghalang mereka daripada berlatih bermain bola sepak. Bagi mengatasi masalah tersebut, mereka telah berlatih di dalam dom sejak 15 tahun yang lalu. Persatuan Bolasepak Iceland (KSI) telah melabur wang yang banyak bagi membina 30 padang bola sepak yang sesuai dengan semua cuaca, 7 daripadanya adalah padang tertutup, dan hampir 150 buah padang kecil tiruan.

IKLAN

Tidak berhenti setakat itu juga, KSI turur mengambil jurulatih-jurulatih yang mempunyai kelayakkan daripada UEFA, untuk melatih bakat-bakat mereka sejak berumur dari 4 tahun. Untuk skuad yang berjaya mencipta kejutan di saingan Piala Eropah dan layak ke Piala Dunia ini, mereka sudah dilatih dengan jurulatih berkelayakkan UEFA sejak 10 ke 15 tahun dahulu lagi.

Wow! Iceland Mara Ke Piala Dunia Buat Pertama Kalinya, Ini 6 Fakta Awesome Yang Kamu Patut Tahu

5. PERMAIN TIDAK MEMPUNYAI GAJI ATAU ELAUN

Hampir semua permain tidak mempunyak gaji tetap atau elaun, ini kerana di Iceland, mereka tidak mempunyai kelab bola sepak profesional, kelab-kelab yang bertanding dalam liga utama mereka adalah semi-pro.

6. NAMA SEMUA PEMAIN BERAKHIR DENGAN ”SON”

Pernah terfikir kenapa semua nama pemain Iceland berakhir dengan perkataan “Son”? Sebenarnya di Iceland, penduduknya tidak menggunakan nama ”surname” atau ”family name”, sebaliknya memilih nama anak mengikut tradisi Nordik, iaitu nama terakhir adalah berdasarkan nama pertama siayah atau siibu. Manakala perkataan ”Son” ditambah dihujung nama tersebut jika anaknya lelaki (son), bagi anak perempuan ditambah perkataan “Tir” iaitu ( dotir / daughter ).

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI