Seperti MASKULIN nyatakan sebelum ini, ‘Fit Journey’ seseorang itu cukup bersifat peribadi dan berbeza-beza dengan individu lain.

Begitu juga dengan pendekatan dan juga kaedah yang boleh dilakukan untuk menurunkan berat badan. Bagi MASKULIN, apa jua kaedah adalah baik asalkan ia dijamin selamat untuk dilakukan dan digalakkan oleh pakar perubatan.

Salah satu cara untuk menurunkan berat badan dengan baik dan cepat ialah dengan melakukan pembedahan bariatrik.

Bagi ramai orang, sebut sahaja tentang pembedahan mesti berasa cukup gerun dan takut. Terlebih dahulu anda harus fahami dengan apa itu pembedahan bariatrik.

Pembedahan bariatrik merupakan sejenis pembedahan boleh membantu seseorang menurunkan berat badan dengan membuat perubahan kepada sistem pencernaan.

Ia sama ada dengan mengecilkan saiz perut ataupun memintas sebahagian daripada usus kecil. Pembedahan bariatrik boleh dijadikan pilihan terutamanya buat individu yang mempunyai BMI lebih daripada 32 kg/m2 dengan keadaan perubatan.

Untuk mengetahui sama ada anda layak menjalani pembedahan ini atau tidak, anda perlu berunding dengan kumpulan bariatrik pelbagai disiplin.

IKLAN

MASKULIN turut menemu bual seorang indvidu yang pernah menjalani prosedur ini yang dilalui dengan cukup berjaya sekali.

MASALAH SLEEP APNEA

Abdullah Hilmee Rifin yang kini berusia 33 tahun seorang Ketua Pegawai Operasi syarikat Tracol Capitol berkongsi bersama MASKULIN tentang perjalanannya menurunkan sebanyak 30 kilogram berat badan.

Sebelum melakukan pembedahan, Hilmee berdepan dengan masalah obesiti hingga berat badan mencecah 116 kg. Selain sukar untuk bergerak masalah utama yang ditempuhinya ialah ‘sleep apnea’, gangguan pernafasan yang berlaku terutamanya ketika tidur.

Berjaya Turun Dari 116kg Ke 86kg Dengan Prosedur Pembedahan Bariatrik

“Hidup saya masa tu macam kurang produktif. Orang rumah (isteri) sering risau melihatkan saya seolah-olah sedang sesak nafas ketika tidur. Sleep apnea ini bahaya kerana ia boleh menyebabkan kematian ketika tidur,” jelasnya.

IKLAN

Selain itu, dia turut berdepan dengan masalah tertidur ketika memandu kereta. Ia satu situasi yang cukup berbahaya bukan sahaja kepada diri dan keluarga malah kepada pengguna jalan raya yang lain.

Berjaya Turun Dari 116kg Ke 86kg Dengan Prosedur Pembedahan Bariatrik

Memilih saiz baju yang sesuai juga merupaan satu perkara yang sangat sukar untuk dia lakukan. Sebelum ini dia pernah melakukan beberapa jenis diet namun ia kurang berhasil. Dalam hal senaman pula tidak dapat dilakukan dengan baik kerana kecederaan yang ada pada lututnya.

Pertemuan dengan seorang doktor yang mencadangkan dia untuk melakukan pembedahan bariatrik. Selepas itu dia ambil keputusan untuk melakukan pembedahan bariatrik.

IKLAN

RISIKO

Dalam apa jua bentuk prosedur pastinya ada risiko serta baik atau buruk. Namun risiko itu tidaklah terlalu besar kerana ia boleh dilakukan dengan selamat di bawah kendalian doktor pakar.

Berjaya Turun Dari 116kg Ke 86kg Dengan Prosedur Pembedahan Bariatrik
Berat sekarang, 86kg

“Ia bukan open surgery. Hanya masukkan lima alat ke dalam perut dan potong dari dalam. Sacaea ringkasnya ia pembedahan minor di luar dan major di dalam.

“Sehari selepas pembedahan saya dah boleh berjalan. Untuk recovery pula saya ambil masa selama 3 bulan,” tambahnya lagi.

Hilmee turut berkongsi beberapa tip yang baik untuk mereka yang mungkin berminat melaukukan prosedur ini. Anda boleh ikuti dengan lanjut temu bual MASKULIN bersama Hilmee menerusi video di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI