Tanpa kita sedari, makanan yang kita makan setiap hari mengandungi pelbagai bahan yang tidak diperlukan badan. Ia hanya penyedap di lidah sahaja. Namun ia boleh dineutralkan menggunakan air perahan lemon.

Doktor Zubaidi tunjukkan beberapa cara untuk ekstrak kandungan nutriennya untuk kita minum. Ia boleh dijadikan sebagai bahan untuk meneutralkan toksik serta lemak yang tidak diperlukan badan.

Ikuti perkongsiannya melalui laman Facebook untuk kebaikan orang ramai.

BACA: Ketahui 7 Bahan Dari Dapur Yang Bantu Anda Sembuh Demam & Selsema Tanpa Guna Ubat

IKLAN

AMALKAN JUS LEMON

Perahan lemon yang dicampurkan dengan gula perang atau madu ke dalam air suam dapat memberikan banyak manfaat kepada badan anda dalam banyak cara, termasuk membantu untuk menurunkan berat badan, meningkatkan penghadaman dan membekalkan vitamin C.

Bersihkan Organ Dalaman Guna Lemon, Doktor Ini Kongsi Cara Betul Ekstrak Nutrisinya!

IKLAN

Caranya:

Perahkan jus lemon sebanyak satu sudu besar, tambahkan setengah sudu gula perang atau madu dan dibancuh dalam segelas air suam. Sebagai pilihan boleh menambah secubit serbuk kayu manis atau secubit halia.

Ini akan meningkatkan keupayaan tubuh untuk menyerap nutrien. Penyerapan nutrien yang lemah boleh menyebabkan kita berasa lapar, walaupun sebenarnya kita baru saja makan. Air lemon dapat membersihkan sistem penghadaman, membaiki fungsi buah pinggang dan organ hati daripada bahan buangan dan toksin.

IKLAN

Kedua-dua kombinasi lemon dan air dapat mengurangkan kandungan lemak yang baru dimakan. Oleh itu sangat baik setelah selesai memakan makanan yang banyak lemak.

Jus lemon menyediakan jumlah Vitamin C yang tinggi. Satu biji limau memberikan 30.7 mg vitamin C, berbanding dengan jumlah harian yang disyorkan ialah 75 mg bagi wanita dan 90 mg untuk lelaki oleh USDA.

Mereka yang mengambil lebih banyak vitamin C mempunyai sistem pencernaan yang lebih cekap kerana ia meningkatkan keasidan dalam sistem pencernaan. Vitamin C dalam jus lemon juga meningkatkan sistem tahan, membantu mencegah penyakit jantung koronari, dan mengurangkan risiko anda untuk strok dan gout. Ia juga adalah antioksidan yang boleh membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit kanser.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI