Pertama sekali artikel ini bukanlah untuk menakut-nakutkan anda agar menjauhi senaman di gimnasium atau gym. Malah MASKULIN merupakan antara media yang sangat kuat bersuara tentang kepentingan melakukan senaman sepanjang masa!

Tapi setiap perkara yang anda lakukan perlulah dibuat dengan baik dan teliti agar ia membawa kesan berpanjangan bukan sahaja kepada tahap kesihatan dalaman tetapi juga luaran.

Antara perkara yang sering dipandang remeh oleh ramai lelaki ialah kesihatan kulit selepas melakukan senaman.

Ini terutamanya bila melibatkan bakteria dan fungus yang boleh datang bila-bila masa sahaja. Kedua-dua ‘ejen’ jahat tersebut sangatlah gemar kepada kawasan lembab. Bahagian badan anda juga tak terkecuali.

Bayangkan bila anda berada di gym, bukan anda saja yang berpeluh bagai nak rak tetapi orang lain juga. Jadi ia merupakan kondisi persekitaran yang amat digemari bakteria dan fungus. Jika anda tak menjaga kebersihan diri selepas melakukan senaman pasti risiko mendapat pelbagai jenis penyakit kulit juga tinggi.

Ikuti tip bagaimana nak jaga kebersihan kulit selepas melakukan senaman di gimnasium.

IKLAN

MANDI SELEPAS BERSENAM

Cara Menjaga Kulit Wajah & Badan Selepas Bersenam Di Gimnasium

Ada sebab mengapa kebanyakan gym menyediakan ruang mandi di dalam bilik air. Mandi selepas bersenam bukan sahaja boleh mengembalikan kesegaran badan malah boleh membuang segala kotoran, minyak, kulit mati dan menyingkirkan pelbagai bakteria dari badan.

GUNA BODY WIPES

Cara Menjaga Kulit Wajah & Badan Selepas Bersenam Di Gimnasium

Jika anda tak selesa untuk mandi di gym, anda boleh membersihkan wajah dan badan dengan menggunakan body wipes. Jika anda biarkan peluh kering sendiri ia boleh menyebabkan bakteria masuk kepada pori-pori lantas menyebabkan masalah kulit seperti jerawat badan, panau dan sebagainya.

IKLAN

PRODUK KULIT SESUAI

Cara Menjaga Kulit Wajah & Badan Selepas Bersenam Di Gimnasium

Tahukah anda bahawa produk kulit yang anda guna setiap hari mempunyai dua fungsi utama? Pertama membantu untuk membersihkan kotoran dan kedua memberikan perlindungan. Begitu juga produk yang anda gunakan untuk bersihkan diri selepas bersenam di gym. Gunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Kalau tersilap produk ia boleh menyebabkan berlakunya alahan dan juga masalah jerawat lebih teruk.

BACA: 10 Punca Kulit Bawah Lengan Jadi Hitam

SENTIASA GUNA TUALA BERSIH

Anda sendiri sudah tahu bahawa bakteria dan fungus amat suka kawasan lembap. Jadi bayangkan tuala anda yang basah dan dibiar begitu sahaja. Disebabkan itulah anda harus pastikan tuala yang digunakan di gym juga sentiasa bersih. Menggunakan tuala yang kerap digunakan hanya memburukkan kesihatan kulit anda.

IKLAN

TUALA BERBEZA UNTUK FUNGSI BERBEZA

Cara Menjaga Kulit Wajah & Badan Selepas Bersenam Di Gimnasium

Lain tuala lain fungsinya Sebolehnya asingkan jenis tuala turutamanya untuk wajah dan badan. Menggunakan tuala berbeza boleh membantu kulit anda bebas dari sebarang penyebaran bakteria ke bahagian kukit sensitif.

BERSIHKAN PERALATAN GYM

Sebelum menggunakan mana-mana perlatan gym sebaiknya anda bersihkannya terlebih dahalu. Pihak gym kebiasaannya akan sentiasa memastikan kebersihan perlatan senaman namun sebagai langkah lebih selamat anda boleh bersihkan sendiri. Sebagai contoh jika anda nak guna dumbbell lebih elok bersihkan dahulu pemegangnya dengan kain atau tisu basah.

JANGAN BERKAKI AYAM

Cara Menjaga Kulit Wajah & Badan Selepas Bersenam Di Gimnasium

Kadangkala bila berada di bilik persalinan dan juga bilik air ramai yang kononnya lebih selesa berkaki ayam. Cara terbaik mengelakkan fungus melekat pada kaki daripada lantai kotor ialah dengan memakai selipar. Menyentuh kulit kepada lantai secara terus boleh meningkatkan risiko jangkitan penyakit kulit berjangkit.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI