Semakin ramai mula berlari semula terutama di kawasan terbuka dan riadah awam selepas tiga bulan kita di dalam tempoh PKP.

Namun kita masih lagi dalam peringkat pemulihan atau PKPP dan belum menang sepenuhnya dalam misi menumpaskan penularan wabak COVID-19. Walaupun begitu kita bersyukur kerana aktviti sosial seperti larian dalam skala kecil kini sudah dibenarkan.

Dalam pada masa itu ramai yang sudah berehat dari berlari berdepan masalah cepat penat dan sakit kaki apabila melakukan aktiviti ini semula. Ikutkan hati ingin berlari lebih lama dan jarak lebih jauh namun disebabkan masalah ini anda harus lupakan sahaja niat tersebut.

Elak Cepat Rasa Penat & Sakit Kaki Semasa Larian Dengan Teknik Ini

Tapi tahukah anda bahawa perkara ini dapat dielakkan jika anda mengamalkan teknik yang betul untuk elak cepat rasa penat dan sakit kaki?

Ikuti beberapa tip mudah di bawah.

PANASKAN BADAN

IKLAN

Sebelum mula lakukan larian sebaiknya anda panaskan badan terlebih dahulu. Jika terus mula berlari dirisaukan kaki anda boleh ‘terkejut’ dan berlakunya kekejangan otot.

KASUT SESUAI

Kasut lama anda sudah ketat atau tapaknya sudah hilang cengkaman? Tukar sahaja kasut baru. Ini kerana kasut yang ketat atau tidak cengkam boleh menyebabkan berlakunya kecederaan seperti melecet. Pakai kasut larian yang true-to-size dengan kaki anda.

Elak Cepat Rasa Penat & Sakit Kaki Semasa Larian Dengan Teknik Ini

IKLAN

MULAKAN DENGAN PERLAHAN

Ingat, anda sudah lama berehat daripada berlari. Jadi mulakan larian dengan perlahan dan langkah kaki lebuih kecil. Ini bagi mengurangkan risiko kaki mudah sakit dan cedera. Pace yang slow dan steady.

CARA PERNAFASAN

IKLAN

Bagi menikmati larian yang lebih lama dan jauh anda perlu berlari dengan mengamalkan teknik pernfasan dengan baik. Paling penting elakkan kepada anda tundyuk ke bawah semasa berlari. Dan janganlah juga terlalu mendongak ke atas.

Elak Cepat Rasa Penat & Sakit Kaki Semasa Larian Dengan Teknik Ini

JAGA KELAJUAN LARIAN

Salah satu cara untuk mendapatkan larian berkualiti dan jarak lebih jauh ialah menjaga kelajuan larian. Jika semasa berlari nafas anda tidak tercungap-cungap itu bermakna anda melakukannya dengan betul dan baik. Jika berasa seperti tidak cukup nafas perlahankan sedikit larian dan kembalikannya dengan betul.

USAH GELOJOH

Sesetengah orang terlalu teruja dan gelojoh melakukan larian hingga tidak sedar bahawa badan mereka tidak bersedia untuk larian lebih jauh atau laju. Buat permulaan fokus kepada sejauh mana anda boleh berlari kerana pembakaran kalori itu juga bergantung kepada jarak arian dan kadar denyutan jantung.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI