Setiap karya filem yang dihasilkan oleh pengarah hebat, Christopher Nolan sememangnya cukup dinantikan bukan hanya oleh peminatnya tetapi pengkritik filem di seluruh dunia.

Sentuhan berbisa yang ditonjolkan olerh pengarah asal London ini telah banyak mencorakkan industri filem dengan karyanya seperti ‘Inception’, ‘Memento’, ‘The Prestige’, ‘Interstellar’ dan ‘Tenet’.

Dan terbaru Nolan kembali lagi menampilkan filem yang kini menjadi bualan ramai, ‘Oppenheimer’. Berbeza dengan kebanyakan filemnya yang terdahulu, ‘Oppenheimer’ merupakan karya biografi thriller dari Nolan.

Fakta Menarik J. Robert Oppenheimer, Figura Sejarah Di Sebalik Filem Terbaru Christopher Nolan
Cillian Murphy tampil melakonkan watak J. Robert Oppenheimer dalam filem terbaru Christopher Nolan ini.

Filem ini mengisahkan tentang kehidupan seorang saintis atau ahli fizik teori, J. Robert Oppenheimer yang mempunyai peranan sangat besar dalam penghasilan bom nuklear pertama. Siapakah figura yang secara tidak langsung bertanggungjawab memainkan peranan besar dalam ketamadunan moden ini?

Berikut MASKULIN kongsikan 10 fakta menarik tentang J. Rober Oppenheimer.

Awal Hayat dan Pendidikan

Julius Robert Oppenheimer dilahirkan pada 22 April 1904 di New York City, Amerika Syarikat. Beliau dibesarkan dalam keluarga yang kaya dan menunjukkan minat awal dalam bidang sastera dan sains.

IKLAN

Kecemerlangan Akademik

Oppenheimer berjaya dalam bidang akademik sejak usia muda. Beliau belajar di Sekolah Etika Kebudayaan di New York City dan kemudian melanjutkan pengajiannya di Universiti Harvard.

Fakta Menarik J. Robert Oppenheimer, Figura Sejarah Di Sebalik Filem Terbaru Christopher Nolan

Penglibatan Politik Radikal

Pada tahun 1930-an, Oppenheimer terlibat dalam politik kiri dan menyertai beberapa kumpulan yang menyokong isu-isu sosial dan politik. Beliau mempunyai hubungan dengan Parti Komunis semasa tempoh ini.

Penglibatan Projek Manhattan

Semasa Perang Dunia Kedua, Oppenheimer memainkan peranan penting dalam pembangunan bom atom sebagai pengarah saintifik Projek Manhattan, projek penyelidikan kerajaan AS yang rahsia yang memfokuskan usaha untuk mencipta senjata nuklear. Beliau dilantik sebagai Pengarah Siantifik Projek Manhatttan.

IKLAN

Makmal Kebangsaan Los Alamos

Oppenheimer bertanggungjawab mengawasi aspek saintifik dan teknikal projek tersebut, dan beliau bertanggungjawab untuk mengumpulkan pasukan saintis cemerlang di Makmal Kebangsaan Los Alamos di New Mexico.

Bapa Bom Atom

Dengan penglibatan, kepimpinan dan sumbangan dalam Projek Manhattan, Oppenheimer sering dirujuk sebagai ‘Bapa Bom Atom’.

Fakta Menarik J. Robert Oppenheimer, Figura Sejarah Di Sebalik Filem Terbaru Christopher Nolan

Kontroversi dan Pembatalan Kebenaran Keamanan

Selepas Perang Dunia Kedua, Oppenheimer menghadapi masalah kebenaran keamanan kerana kaitannya dengan kumpulan dan individu kiri. Beliau mengalami perbicaraan keselamatan yang mendapat perhatian awam pada tahun 1954, dan kebenarannya akhirnya dibatalkan.

IKLAN

Kerjaya Selepas

Walaupun berdepan kontroversi itu, Oppenheimer tetap menjadi saintis dan pendidik yang dihormati. Beliau kemudian menjadi pengarah Institut Kajian Lanjutan di Princeton, New Jersey di mana beliau terus melakukan penyelidikan dan menggalakkan kerjasama saintifik antarabangsa.

Advokasi Hak Asasi Manusia

Dia turut dikenali sebagai seorang penyokong hak asasi manusia dan berusaha untuk memajukan hak persamaan untuk semua, menyokong usaha integrasi dalam sekolah dan universiti.

Warisan

Sumbangan J. Robert Oppenheimer kepada sains, terutamanya peranannya dalam Projek Manhattan, telah memberikan impak mendalam terhadap sejarah dunia. Beliau meninggalkan warisan yang kekal sebagai saintis yang genius, walaupun kehidupannya juga ditandai dengan kerumitan politik dan sosial zaman itu.

Adakah anda sudah menonton filem ‘Oppenheimer’ di pawagam? Dengan fakta ini mungkin kualiti tontonan anda akan jadi lebih menarik!

@maskulinmy Sentiasa tampil dengan gaya berjambang, Aeril Zafrel sentiasa nampak segak dan kacak. Apakah rahsianya ya? Juga, nantikan temu bual ekskusif MASKULIN bersama Aeril Zafrel tidak lama lagi! #maskulin #majalahmaskulin #fyp #fypmalaysia #artis #aerilzafrel #maskulinmen @aerilzafrel ♬ original sound – Maskulin

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI