Siapa tidak kenal dengan nama, penulis yang sering mengeluarkan novel-novel thrille dengan kisah yang berbeza dan tidak terfikir dek akal manusia biasa. Penulisannya yang seakan-akan misteri dan memerlukan imaginasi serta hasil kajian yang teliti. Pasti anda akan merasakan bahawa anda sedang berada dalam awang-awangan imaginasi rekaan Ramlee.

“Filem Tombirou Merupakan Hadiah Buat Pembaca” – Ramlee Awang Murshid

Dan seperti yang  diwar-warkan filem aksi terbaharu adaptasi daripada novel thriller beliau, Tombiruo: Penunggu Rimba yang bakal ditayangkan di pawagam pada 12 Oktober yang akan datang. Filem ini telah diarahkan oleh Nasir Jani dan Seth Larney, sekali gus telah merealisasikan permintaan kebanyakan pembaca setia novelnya untuk melihat hasil karyanya ke layar perak.

IKLAN

“Novel memiliki empayar yang luar manakala filem terikat dengan masa. Jadi kalau nak masukkan semua cerita macam yang tertulis dalam novel, ianya sangat mustahil.

“Kita cuma boleh berikan yang terbaik agar cerita utama novel ini dapat dilahirkan ke dalam filem. Saya cuma boleh kata bahawa jalan ceritanya tetap sama seperti  didalam novel,” kata Ramlee Awang Murshid

Tombiruo itu merupakan gelaran yang diberikan oleh orang kampung kerana dia telah dianggap sebagai penunggu hutan. Dia juga telah disisihkan oleh penduduk kampung kerana wajahnya tidak seperti manusia biasa dan sering memakai topeng. Namun dia mula berubah bertujuan untuk membalas dendam di atas satu insiden tragis yang telah menimpa dirinya. Difahamkan juga bahawa Ramlee sendiri turut terlibat dalam proses pemilihan pelakon seta penghasilan skrip.

IKLAN

Filem ini sangat istimewa kerana telah mendapatkan gabungan empat syarikat tersohor iaitu Astro Shaw, Grup Buku Karangkraf, Ideate Media serta Layar Sunan yang telah berkolaborasi buat pertama kalinya selaku barisan penerbit.

IKLAN

Para pelakon yang hebat juga telah menguatkan lagi filem ini. Antaranya ialah Zul Ariffin, Farid Kamil, Nabila Huda, Faizal Hussein serta Farah Ahmad.

Tidak ketinggalan, nama besar yang turut bersama-sama menjayakan filem ini ialah Datul M. Nasir dan juga isterinya sendiri, Datin Marlia Musa serta ramai lagi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI