Foto: Gambar sekadar hiasan.

Di musim konvokesyen ini pastinya para graduan teruja untuk menyarungkan jubah dan mortar board untuk meraikan penat lelah mereka menuntut ilmu di institut pengajian tinggi.

Ada yang mengambil kesempatan untuk merakamkan gambar kenangan buat kali terakhir bersama rakan seperjuangan, ada juga yang memberi peluang kepada ibu bapa dan keluarga untuk turut merasai pengalaman menyarung jubah tersebut.

Namun dalam keterujaan itu, para graduan diingatkan untuk tetap menghormati pakaian akademik itu dan berpada-pada dalam menggunakan jubah konvokesyen bagi tujuan kandungan kreatif di media sosial.

Perkara ini selaran dengan teguran dari Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Datuk Profesor Ts Dr Shahrin Sahib @ Sahibuddin menerusi satu hantaran di laman Tiktok rasmi UiTM.

@uitm_channel Naib Canselor Menasihati Para Graduan Menghormati Jubah Konvokesyen #istiadatkonvokesyenuitm98 #konvo98 #uitmdihatiku ♬ original sound – Universiti Teknologi MARA

“Kebelakangan ini saya lihat ada mahasiswa mahupun graduan yang menyarung jubah mereka dengan melakukan aksi-aksi konten kreatif. Saya pasti mereka ingin memperlihatkan apa yang telah dianugerahkan kepada mereka.

IKLAN

“Tetapi pandangan peribadi saya, letaklah jubah dan mortar board itu sejajar dengan yang ditauliahkan yang melambangkan ilmu yang sangat mulia dan sangat tinggi yang telah dianugerahkan kepada mereka,” kata Dr Shahrin.

Hormati Jubah Konvokesyen Sebagai Tanda Ilmu Yang Dijunjung & Dimuliakan – Naib Canselor UiTM
Foto: Gambar sekadar hiasan.

Tambah beliau, jubah konvokesyen merupakan satu pemakaian istiadat penuh makna yang menjunjung ilmu lantas ianya perlu dihormati.

Bukan Calang-Calang Orang Mampu Pakai Jubah Konvokesyen

“Pakaian jubah ini merupakan pakaian istiadat yang penuh makna dimana kami juga para akademik menyarung jubah ini sebagai tanda simbol kepada ilmu yang kami junjung.

IKLAN

“Dan pemakaian songkok juga mahupun mortar board yang dipakai oleh mahasiswa juga antara takrifannya ialah menjunjung ilmu yang telah dianugerahkan kepada mereka,” jelas beliau.

Hormati Jubah Konvokesyen Sebagai Tanda Ilmu Yang Dijunjung & Dimuliakan – Naib Canselor UiTM
Foto: Gambar sekadar hiasan.

Oleh itu, beliau meletakkan harapan besar untuk melihat graduan di seluruh Malaysia menghormati pakaian akademik tersebut.

“Bukan sebarang orang, bukan calang-calang orang yang boleh menyarung jubah tersebut yang melambangkan kesarjanaan dan keilmuan yang mereka junjung itu,” tambah beliau.

IKLAN

Jubah Simbol Ilmu Yang Dimuliakan

Dalam pada itu, Dr Shahrin turut berkongsikan pengalaman beliau menerusi guru-gurunya, salah satunya ialah imam bernama besar seperti Imam Ahmad Ibnu Hanbal.

“Apabila mereka didatangi orang untuk meminta fatwa, walaupun mereka dalam keadaan berpakaian biasa, tetapi bagi memberi fatwa itu mereka akan menyarungkan jubah yang terbaik mereka ada, memakai pakaian serban sebagai tanda ilmu yang mereka bawa,

“Firman Allah di dalam Al-Quran, “ilmu itu dari sisi Allah”, maka ilmu yang saudara-saudari pegang dan junjung itu sangat mulia dan tinggi,” kongsi beliau.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI