Satu hakikat yang perlu kita semua akui sehingga sekarang masih belum ada vaksin berjaya dihasilkan untuk COVID-19.

Disebabkan itulah langah pencegahan jauh lebih baik daripada melakukan rawatan. Namun begitu bagi mereka yang dijangkiti mereka akan dirawat dengan sebaik mungkin oleh pasukan perubatan dengan menggunakan apa cara sekali pun.

Sehingga kini terdapat beberapa jenis rawatan yang diberikan kepada pesakit bagi mengurangkan kesan yang boleh membawa maut. Terbaru Jepun telah meluluskan penggunaan ubat antivirus Remdesivir untuk merawat pesakit positif COVID-19.

Jepun merupakan negara kedua yang mengambil langkah menggunakan ubat tersebut sebagai ubat untuk rawatan selepas Amerika Syarikat.

Kenali Remdesivir, Ubat Antivirus Yang Bakal Digunakan Jepun Untuk Rawat COVID-19

IKLAN

APA ITU REMDESIVIR

Satu perkara yang nyata, Remdensivir bukanlah penawar kepada wabak COVID-19. Namun ubat yang diekspreimentasikan ini dikatakan mampu memberikan rawatan terbaik kepada pesakit yang positif COVID-19.

Minggu lalu FDA (Amerika Syarikat) telah membenarkan penggunaan ubat antiviral ini selepas mendapat ujian klinikal mendapat pesakit yang dirawat dengan Remdemsivir mempunyai kadar kesembuhan 31 peratus lebih pantas.

Walaupun angka itu hanya 31 peratus sahaja namun menurut kerajaan Amerika Syarikat ia mampu memberikan rawatan yang baik.

IKLAN

Kenali Remdesivir, Ubat Antivirus Yang Bakal Digunakan Jepun Untuk Rawat COVID-19

Namun satu kajian sama terhadap penggunaan Remdesivir turut dilakukan di China mendapati ia tidak dapat membantu pesakit sembuh lebih pantas ataupun mengurangkan kadar kematian COVID-19.

IKLAN

Walau bagaimana pun kedua-dua kajian masih tidak dapat memberikan keputusan yang kondusif dan tepat. Ini kerana masih terdapat beberapa faktor mempengaruhi hasil kajian tersebut.

KESAN RAWATAN REMDESIVIR

Pada asalnya, Remdesivir merupakan ubat antiviral yang dihasilkan oleh sebuah syarikat biofarmasitikal, Gilead Sciences untuk merawat Ebola. Walaupun ia tidak berapa berhasil untuk merawat penyakit tersebut namun kemudian menunjukkan hasil positif dalam merawat SARS dan MERS, di mana kedua-duanya disebabkan koronavirus.

Remdesivir merupakan ubat antiviral yang direka untuk memperlahankan atau menghentikan virus daripada melakukan replikasi dengan menghalang enzim tertentu. Ia bertindak dengan berbeza berbading vaksin atau rawatan antibodi yang mampu membantu sistem imunisasi pesakit.

Ubat antiviral ini juga dikatakan akan lebih berkesan jika diberikan kepada pesakit pada tahap paling awal jangkitan. Namun memberikan ubat ini kepada pesakit merupakan satu cabaran kerana ia harus diberikan menerusi IV selama 10 hari.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI