(Hernia) ialah kes yang sangat kerap ditemui oleh doktor bedah. Ia secara relatifnya bukan keadaan yang sangat serius dan boleh dirawat dengan baik jika tidak berlaku sebarang komplikasi.

Kerap Angkat Barang Berat, Lelaki Berisiko Angin Pasang

Secara asasnya, 2 faktor yang menyebabkan angin pasang ialah:

  • Lapisan abdomen lemah berpunca daripada genetik atau luka (pembedahan).
  • Tekanan tinggi di dalam abdomen disebabkan batuk kronik, sembelit, organ membesar, atau kerap mengangkat barang berat.

Berhati-hati ketika mengangkat objek berat

Sukan rintangan seperti mengangkat berat semakin mendapat tempat dalam masyarakat. Sama ada untuk tujuan kesihatan atau kosmetik (bentuk badan yang cantik), sukan ini adalah sangat baik untuk kesihatan. Ia mengurangkan kadar lemak dan kolesterol serta merendahkan risiko penyakit jantung.

IKLAN

Walau bagaimanpun, berterusan mengangkat objek berat meningkatkan tekanan di dalam abdomen yang berisiko menyebabkan organ membonjol ke luar sehingga berlaku hernia. Hernia yang berpunca daripada sukan seperti ini turut dinamakan sebagai hernia sukan (sport hernia). Risiko juga meningkatkan disebabkan kecederaan yang dialami oleh otot abdomen semasa bersukan.

Jabatan Pembedahan Am Hospital Singapura ada berkongsi kaedah untuk mengelakkan hernia ketika mengangkat berat:

  • Panaskan badan sebelum memulakan aktiviti.
  • Angkat objek dengan berat yang sesuai mengikut kemampuan anda.
  • Sentiasa membongkokkan badan melalui lutut, bukan pinggang atau perut.
  • Jangan terlalu gopoh dan lakukan dengan perlahan.
  • Berhenti jika mengalami kesakitan.

Kerap Angkat Barang Berat, Lelaki Berisiko Angin Pasang

IKLAN

Sesetengah pekerjaan meningkatkan risiko angin pasang

Selain bersukan, terdapat juga pekerjaan yang meningkatkan risiko angin pasang seperti pekerja buruh dan mereka yang mengangkat kotak di pasaraya atau beg dan bagasi di lapangan terbang. Golongan ini mungkin tidak mempunyai pilihan lain untuk mendapatkan sumber kewangan.

Pihak majikan seharusnya lebih peka dan menjaga kebajikan serta keselamatan pekerja. Pastikan beban barang yang diangkat tidak melebihi kemampuan pekerja sehingga boleh menjejaskan kesihatan. Jika berlaku sebarang masalah kesihatan dalam kalangan pekerja disebabkan oleh pekerjaan tersebut, rawatan perlu diberikan. Ini adalah selari dengan Seksyen 16 Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.

IKLAN

 

Sumber :   (https://hellodoktor.com/).

Oleh : Muhammad Firdaus Rahim

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI