Car seller photo created by standret - www.freepik.com

Buat anda yang sudah memiliki kereta mungkin sudah masak dan tahu tentang betapa pentingnya untuk memiliki insurans kenderaan. Tapi tidak dinafikan dengan wujudnya pelbagai jenis polisi berbeza kadang-kadang proses memilih insurans terbaik itu agak menyukarkan.

Tapi tahukah anda memilih polisi insurans kereta yang sesuai tidak semestinya dihadapi dengan sukar. Apa yang palingpenting ialah mendapatkan maklumat dan info dengan batul dengan turut mengetahui faktor yang patut dipertimbangkan. Jika dilakukan dengan betul cabaran memilih polisi insurans mungkin hanyalah semudah memesan secawan kopi.

Berikut MASKULIN kongsikan 5 langkah dan tip cepat dan mudah mampu membantu anda memilih polisi insurans yang terbaik.

SEDIAKAN DOKUMEN LENGKAP

Pertama sekalu mulakan dengan perkara asas. Pastikan anda mempunyai dokumen yang betul dan terkini untuk diri sendiri, pemandu lain dan sudah tentunya kenderaan itu sendiri. Sebagai contoh, salinan kad pengenalan atau pasport untuk semua pemandu yang ingin didaftarkan pada kenderaan dan butiran pendaftaran kereta.

Jika anda pemilik kereta sedia ada, pastikan anda menyediakan polisi insurans anda yang terdahulu. Ia sangat berguna apabila membandingkan had perlindungan anda sebelum ini dan butiran lain dengan polisi baharu anda.

Lima Cara Mudah Dapat Bantu Anda Pilih Polisi Insurans Kereta Terbaik Seperti Perlindungan Banjir
Car money photo created by xb100 – www.freepik.com

KETAHUI ISTILAH INSURANS ANDA

Bagi sesetengah orang dokumen insurans mungkin nampak seperti himpunan teks dan doumen mengelirukan. Sebagai contoh, apakah perlindungan nilai yang dipersetujui, penambahbaikan, elaun bantuan banjir dan sebagainya?

Sama seperti bagaimana kita perlu menjalani penilaian kesihatan oleh doktor semasa mendaftar untuk polisi insurans hayat, anda perlu mengetahui nilai kereta anda sebelum melindunginya dengan insurans.

Ia agar liputan yang dibeli adalah memadai. Mungkin anda tidak perlu membuat penilaian untuk kereta baharu, tetapi ia sememangnya maklumat penting untuk kereta lama. Selain itu, pastikan kereta anda didaftarkan dengan jenama, model dan tahun pembuatan yang betul untuk penilaian optimum pada polisi anda.

CARA TERBAIK DAPATKAN POLISI

Tidak kiralah sama ada membeli polisi insurans untuk kereta baharu atau hanya memperbaharui polisi sedia ada, pembelian insurans daripada pengedar kebiasannya merupakan pilihan terbaik. Bukan sahaja mudah malah lebih menjimatkan masa. Tambahan pula anda boleh menikmati pelbagai tawaran hebat dengan polisi yang direka khas untuk kereta dan keperluan anda.

IKLAN

Agen pengedar anda tentunya mahir dalam selok-belok pilihan polisi sambil dapat memberikan nasihat profesional. Tambahan pula, agen pengedar akan menjadi sumber sokongan terbaik apabila anda memerlukan bantuan dalam situasi yang tidak diingini.

Sebagai contoh, dia akan dapat membantu anda mendapatkan Auto Assistance, jika kereta anda rosak, jika anda perlu menggantikan tayar pancit atau bateri, malah ketika kereta anda kehabisan minyak.

Lima Cara Mudah Dapat Bantu Anda Pilih Polisi Insurans Kereta Terbaik Seperti Perlindungan Banjir
Happy car photo created by aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

PERBANDINGAN YANG BETUL

Jika terlalu cerewet berkemungkinan besar pemilihan polisi sesuai tidak akan ada kesudahannya. Sudah tentu kos premium adalah komponen utama dalam membuat keputusan.

Namun kita juga perlu ingat supaya meneliti kos dan yuran tersembunyi dalam terma dan syarat. Amat penting untuk menyemak nilai yang diinsuranskan dan takat perlindungan, serta jenis pembayaran sekiranya berlaku kerugian menyeluruh, serta faedah lain yang ditawarkan.

Sebagai contoh, pemilik kereta lama hendaklah sentiasa menyemak butiran seperti dasar penambahbaikan. Ini kerana anda pastinya tidak mahu ditimpa bil besar yang tidak dijangka sekiranya banyak kerja pembaikan diperlukan.

IKLAN

Anda juga dinasihatkan tidak terlepas pandang ciri-ciri lain dalam pelan insurans seperti liputan gabungan untuk perlindungan tambahan, perlindungan cermin depan, perlindungan kerosakan banjir, perlindungan inklusif untuk semua pemandu dan banyak lagi.

PEMBELIAN POLISI

Selepas berpuas hati kini tiba masanya untuk anda menurunkan tandatangan. Tapi jangan lupa, urusan memperbaharui polisi insurans adalah tugas tahunan, meskipun anda tidak banyak melakukan perjalanan kebelakangan ini.

Sentiasa ingat untuk memperbaharui insurans kereta anda tepat pada masanya untuk memastikan anda dilindungi sepenuhnya, tidak kira sama ada anda memandu setiap hari atau pun kereta anda tidak bergerak selama berbulan-bulan.

Akhir sekali, memandangkan keadaan hidup kita sentiasa berubah, semak keperluan insurans setiap tahun dan semak sama ada polisi insurans yang anda miliki masih bersesuaian. Jangan hanya memperbaharui polisi semasa secara automatik. Keperluan kita sering berubah, jadi liputan insurans juga perlu berubah.

Bagaimana jika anda boleh memilih daripada polisi yang direka khas untuk kereta anda – dan anda boleh membeli dan memperbaharui polisi secara terus dengan pengedar, tanpa perlu bersusah payah, daripada pusat sehenti yang menawarkan semua yang diperlukan untuk kereta kesayangan anda.

IKLAN

Melalui Program Insurans Proton, PROTON menawarkan pelanggannya pilihan daripada enam penyedia utama (Allianz General Insurance, AmGeneral Insurance, Liberty General Insurance, Zurich General Insurance, Etiqa General Takaful and Zurich General Takaful), termasuk perkhidmatan nilai tambahan khas dan sokongan 24 jam sehari untuk mengurangkan kebimbangan.

Ia hadir tanpa sebarang kos tambahan. Program Insurans Proton juga menawarkan elaun bantuan sehingga RM1,000 jika kereta rosak akibat banjir; perlindungan sehingga RM1,000 untuk membaiki atau menggantikan kunci kereta anda jika hilang atau rosak akibat kecurian (iaitu ragut, rompakan atau pecah rumah) dan penepian kos penambahbaikan sehingga 10 tahun.

Itu merupakan satu manfaat jika anda bercadang menggunakan kereta bagi jangka masa panjang.

Selain itu, pelanggan juga menerima perlindungan nilai yang dipersetujui sehingga 12 tahun, di mana pembayaran untuk jumlah tuntutan kerugian adalah berdasarkan nilai yang dipersetujui dalam polisi bergantung pada model dan tahun pengeluaran kereta anda – lebih berbaloi berbanding dengan pembayaran berdasarkan nilai pasaran kenderaan anda yang dikira pada masa tuntutan.

Pelanggan Program Insurans Proton juga boleh menikmati kelulusan tuntutan segera* sekiranya berlaku tuntutan kemalangan – tanpa memerlukan sebarang khidmat penyelaras!

Untuk mengurangkan lagi kerisauan, anda juga akan mendapat bantuan 24 jam semasa perjalanan dan untuk penundaan dengan menghubungi Talian Perkhidmatan Penjagaan PROTON di 1-800-88-8398.

Akhir sekali, untuk menambah lagi manfaat, kos RM10 untuk mendaftar setiap pemandu tambahan juga akan diketepikan, yang mana Program Insurans Proton akan memperakui setiap pemandu yang anda benarkan tanpa sebarang kos tambahan. Jika berminat, ketahui lebih lanjut mengenai Program Insurans Proton di https://www.proton.com/en/shopping-tools/proton-insurance-program.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI