Car hood photo created by jcomp - www.freepik.com

Sakit hati sampai rasa nak menjerit!

Itulah senario yang mungkin atau pernah berlaku kepada anda apabila kereta tidak dapat dihidupkan di waktu pagi. Sedang anda bergegas ingin cepat mahu ke pejabat atau hantar anak ke sekolah, kereta pula buat hal tak dapat dihidupkan.

Sebenarnya masalah kereta tidak dapat dihidupkan bukanlah satu masalah besar. Tapi ia lebih kepada situasi yang menyusahkan kita.

Tapi ia juga bukan salah orang lain melainkan salah kita sendiri. Kecuaian tidak menjaga servis atau memeriksa kondisi kereta dari semasa ke semasa menyebabkan masalah ini melarat hinggalah kereta tidak dapat dihidupkan.

Berikut MASKULIN senaraikan beberapa masalah utama yang menyebabkan enjin kereta tak dapat dihidupkan. Jika berdepan masalah seperti ini, anda boleh periksa komponen seperti berikut.

IKLAN

AIR RADIATOR BERLUMUT

Ini juga salah satu masalah yang boleh berlaku. Air yang terdapat dalam radiator bercampur dan berlumut lalu membentuk kotoran. Apabila enjin dapat dihidupkan sistem penyejukan termasuk thermostat dan pam air bekerja dengan baik adalah hanya 70 % dari asalnya.

Enjin pula akan menjadi sedikit panas. Oleh itu air dalam radiator perlu dibuang dan diganti coolant dan air yang baru.

IKLAN
Kereta Sukar Dihidupkan Pada Waktu Pagi, Selain Masalah Bateri Ini Beberapa Punca Lain
Broken car photo created by aleksandarlittlewolf – www.freepik.com

BATERI LEMAH

Kenderaan yang ditinggalkan dan tidak dihidupkan pada tempoh seminggu ke atas boleh alami kemerosotan kuasa bateri. Ia berlaku sedikit demi sedikit sehinggalah bateri hilang kuasa sepenuhnya.

Masalah ini dapat diperbaiki seeloknya hanya dengan menukarkan bateri tersebut kepada yang lain atau baru. Kebarangkalian enjin kereta untuk hidup dan kembali pulih semula menggunakan kereta adalah kira-kira 20% sahaja dengan mengandaikan tiada kerosakan komponen lain berlaku.

IKLAN

MASALAH FUEL PUMP

Bila lama tidak digunakan ini boleh menyebabkan semua minyak yang terdapat pada injector atau berkumpul pada fuel filter.

Minyak ini memerlukan kuasa yang kuat dari fuel pump untuk naik semula bagi memulakan pembakaran enjin dan biasanya fuel pump akan tersentak apabila kuasanya digunakan menyeluruh dan motor dalamannya pula telah menjadi ketat setelah dibiarkan sekian lama tidak digunakan.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk video auto menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=4TNLoxXce30&t=179s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI