Tidak dinafikan air kepala muda memang banyak khasiatnya. Selain menghilangkan dahaga, air kelapa muda juga boleh menyegarkan tubuh badan dan membantu menjaga kesihatan tubuh.

Malah air kelapa muda juga banyak mengandungi zat-zat yang diperlukan oleh tubuh. Antaranya ialah kalsium, potassium, magnesium, tembaga, besi, zink, vitamin B dan C serta ‘phyto-nutrisi’ seperti ‘sitokin’ yang dianggap memiliki efek anti penuaan dan anti kanser.

Sebagai lelaki, jadikan air kelapa muda ini sebagai amalan kerana ia juga berpotensi sebagai suplemen untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

BACA: Betul Ke Ubat Kurang Berkesan Kalau Minum Dengan Air Kelapa? Ini Jawapan Doktor

Selain Sekat Selera Makan, Minum Air Kelapa Muda Juga Boleh Tingkatkan Kesuburan Lelaki!

Ini antara kelebihan minum air kelapa muda.

1. Meningkatkan kualiti hidup 

Ramai lelaki yang merokok secara berlebih-lebihan. Kandungan nikotin yang ada pada rokok dapat menyebabkan kualiti hidup lelaki menurun. Ternyata mengamalkan air kelapa muda secara rutin dan tidak berlebihan dapat mengurangi kandungan nikotin yang ada dalam tubuh yang mengganggu peningkatan kesuburan seseorang lelaki.

2. Meningkatkan kualiti sperma

Air kelapa muda juga baik untuk meningkatkan kualiti sperma. Jika kualiti hidup lelaki bagus maka sperma yang dihasilkan juga akan banyak dan berkualiti. Diambil dari beberapa sumber, air kelapa muda mampu menutrisi pembuatan sperma lelaki. Malah air kelapa muda juga membantu meningkatkan kemampuan sperma lelaki untuk bergerak dan berenang dengan lebih baik.

IKLAN

BACA: Saranan Doktor Pakar, Lelaki Kena Amalkan 8 Tip Sihat Ini Kalau Nak Subur!

3. Melega dan menyejukkan perut

Air kelapa muda merupakan minuman yang sangat baik untuk meneutralkan kembung perut ketika perut anda kosong. Sewaktu bulan puasa, disarankan anda minum air kelapa muda sewaktu berbuka untuk memberi kelegaan pada perut.

Selain Sekat Selera Makan, Minum Air Kelapa Muda Juga Boleh Tingkatkan Kesuburan Lelaki!

4. Kembalikan dehidrasi tubuh dengan cepat

Air kelapa muda juga memiliki kandungan elektrolit yang tinggi dan dan glukosa semula jadi yang mampu membekalkan tenaga kepada tubuh. Ini secara tidak langsung membantu memudahkan penggantian cairan tubuh yang hilang.

5. Bagus untuk pesakit diabetes

Air kelapa muda adalah antara minuman yang bagus untuk pesakit diabetes. Ini kerana kandungan gulanya yang semula jadi namun tidak membuatkan insulin menjadi tinggi. Kajian dari jurnal PubMed Central mengatakan bahawa air kelapa muda mampu menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kesihatan tubuh seara umum.

IKLAN

6. Menurunkan berat badan

Air kelapa muda mempunyai kandungan relatif rendah kalori berbanding minuman lain. Ia juga membuatkan perut kenyang lebih lama sebelum anda mengambil makanan berat lain dan menyekat selera makan secara berlebihan. Bukan itu sahaja, air kepala muda juga boleh merangsang metabolisme menjadi lebih baik. Kalau anda ingin menurunkan berat badan, amalkan minum air kelapa muda setiap hari dengan kadar yang sederhana.

7. Mengurangkan mabuk dalam kenderaan

Selain itu, air kelapa muda juga adalah ubat semula jadi untuk menyembuhkan rasa ‘mabuk’ dan infeksi air kencing. Jika anda jenis kuat ‘mabuk’ atau mual ketika menaiki kenderaan tidak kira pengangkutan darat, laut atau udara, air kelapa muda mampu mengatasi masalah tersebut.

BACA: Kenali Waktu Subur Lelaki & Ciri-Ciri Sperma Sihat, Baru Senang Nak Rancang Keluarga!

Selain Sekat Selera Makan, Minum Air Kelapa Muda Juga Boleh Tingkatkan Kesuburan Lelaki!

IKLAN

8. Memudahkan penghadaman

Air kepala muda tinggi dengan kandungan serat. Ia juga membantu dalam pencegahan masalah pencernaan dan mengurangkan berlakunya refluks asid dalam perut.

9. Kawal tekanan darah tinggi

Air kelapa muda mempunyai kandungan potasium dan kalium telah terbukti mampu mengawal tekanan darah tinggi. Oleh sebab itulah, anda disarankan untuk mengamalkan minum air kepala muda untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dalam jangka panjang.

10. Turunkan kolesterol dan menyihatkan jantung

Beberapa kajian kecil pernah dilakukan ke atas tikus. Kajian tersebut menunjukkan bahawa tikus yang diberi air kelapa minum dapat menurunkan paras kolesterol. Kajian juga menyebut, kesannya juga sama dengan manusia. Bagi orang yang sudah memasuki usia senja sangat penting untuk minum air kelapa muda kerana khasiatnya dapat mengurangkan tahap kolesterol sekali gus mempengaruhi kesihatan jantung.

11. Kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh

Air kelapa muda juga mempunyai limpahan nutrisi yang sangat baik untuk metabolisme badan. Ia mengandungi karbohidrat yang meliputi glukosa, sorbitol, sukrosa, fruktosa dan unsur-unsur mineral seperti kalsium, potasium, magnesium, sulfur, fosfor, cuprum, natrium serta banyak lagi.

10. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh

Minum air kelapa muda mampu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Kandungan vitamin dan mineral seperti vitamin B, thiamin, vitamin C, riboflavin, asam folat dan niasin yang sangat baik dalam air kelapa muda membantu untuk proses metabolisme dan berperanan penting dalam melawan bakteria serta virus yang menyerang sistem kekebalan tubuh.

11. Cegah kerosakan rambut dan uban

Air kelapa muda juga dapat membantu mencegah kerosakan pada rambut kerana khasiat airnya melancarkan perjalanan darah dalam tubuh. Untuk mencegah uban, anda hanya perlu melarutkan garam dalam air kelapa muda dan gunakannya sewaktu mencuci rambut. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air bersih.

12. Baik untuk kulit

Air kelapa muda juga dapat membersihkan kulit berjerawat dan membantu mendapatkan kulit yang mulus serta mencegah kedutan pada wajah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI