badan sihat

Kita semua tahu bahawa masalah berat badan merupakan antara ‘musuh’ utama buat ramai lelaki. Ini kerana memiliki masalah obesiti boleh menyumbang kepada beberapa jenis penyakit kronik yang lain seperti kencing manis, darah tinggi dan juga sakit jantung. Tapi adakah orang mempunyai BMI normal atau kurus bebas dari penyakit ini?

Sejujurnya tiada siapa yang mahu kedua-duia kondisi yang MASKULIN nyatakan di atas. Sama ada mempunyai masalah oebsiti atau berpenyakit kronik. Kedua-duanya mahu dijauhi oleh sesiapa sahaja.

Mempunyai Badan Disangka Sihat Tak Semestinya Dalaman Pun Begitu

Jadi bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai berat badan yang kurus dan BMI lebih rendah daipada tahap normal? Bagaimana dengan risiko penyakit kronik terhadap mereka berbadan kurus?

Pertama sekali jika anda biasa timbang berat badan, pastinya anda tahu bahawa Body Mass Index (BMI) yang paling ideal dengan ketinggian ialah sekitar 20 hingga 25. Apabila catatannya kebih daripada 25 itu bermakna anda termasuk dalam kelas obese. Jika kurang daripada 18.5 pula anda akan dianggap terlalu kurus.

IKLAN

Namun jika anda berdepan masalah kurus dan berat bada terdapat beberapa risiko yang harus anda tanggung, pikul dan belajar.

Sakit Jantung

Ya, pertama sekali jangan ingat mereka yang ada masalah berat badan berlebihan sahaja mudah terkena penyakit jantung. Individu yang kurus juga mempunyai risiko.

Mereka yang berat kurang ini lebih cenderung berasa kurang sihat kerana berasakan mereka tidak mempunyai masalah kesihatan dan tidak perlu bersenam. Lalu membuatkan diri terdedah dengan pelbagai ancaman penyakit jantung.

IKLAN

Selalu Berasa Letih

Majoriti lelaki kurus kerapa merasa letih. Fenomena kekurangan tenaga ini merupakan petanda awal penyakit seperti anemia atau kurang darah. Selain letih, petanda penyakit
anemia lain adalah selalu sakit kepala dan mudah semput.

Mempunyai Badan Disangka Sihat Tak Semestinya Dalaman Pun Begitu

Tulang rapuh

Ramai lelaki terlalu risau dengan perkataan ‘lemak.’ Takut sangat badan gemuk sehingga tidak sedar lemak bukanlah segala-galanya. kebanyakan lelaki kurus tidak sedar
bahawa lelaki kurus biasanya akan mengalami masalah kepadatan tulang hingga menyebabkan mereka diserang osteoporosis/tulang rapuh.

IKLAN

Ini terjadi kepada badan lelaki yang terlalu kurus kerana apabila badan mereka tidak mempunyai lemak, badan tidak dapat menghasilkan estrogen yang mencukupi hingga mengakibatkan tulang menjadi rapuh.

Maksudnya, selepas ini berpada-padalah mamasang impian nak kurus semata-mata nak bergaya dengan baju atau seluar yang ‘fit‘ dengan tubuh kamu. Silap haribulan, penyakit yang datang!

Jangan lupa untuk follow YouTube MASKULIN untuk content menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=bKXzwwZEPmE

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI