SAKIT LUTUT-MASKULIN-1

Seperti mana yang kita tahu, aktiviti larian masih lagi menjadi aktiviti kecergasan paling popular di Malaysia. Namun seiring perkembangan usia ramai pelari terutamanya lelaki mengadu sakit lutut selepas berlari dalam beberapa tempoh.

Sakit lutut merupakan kecederaan paling sinonim berlaku terutama buat pelari aktif.Tapi apa yang berlaku bila mula sakit lutut ketika atau selepas melakukan larian?

Pastinya ia satu situasi yang cukup mengecewakan. Stamina masih ada tapi kondisi lutut tidak membenarkan anda untuk terus melakukan aktiviti larian. Dan bila anda mula rasa kecewa semangat dan motivasi itu secara automatik akan jadi makin menurun.

Disebabkan sakit lutut jugalah ramai yang terkandas separuh jalan apabila mula ingin bergiat aktif dalam aktiviti larian.

PUNCA LUTUT SAKIT

Jika anda terasa sakit di bawah tempurung lutut dan rasa lagi teruk semasa berlari atau menggunakan tangga itu bermakna anda patella anda telah lari dari ligamen.

Atasinya:

  • Kurangkan jarak larian
  • Selang-selikan dengan aktviti yang tak emlibatkan lutut
  • Ambil ubat anti-inflammatory
  • Jika sakit berterusan sila jumpa doktor
  • Lakukan senaman foam roll
Sakit Lutut Ketika Berlari, Ini Cara Elak Kecederaan Berlaku
Foto: master1305 / Freepik

MASALAH BERAT BADAN

Namun tidak dinafikan masalah utama yang menyumbang kepada masalah sakit lutut buat anda yang suka berlari ialah berat badan yang berlebihan. Apabila anda memiliki berat badan yang tinggi, ia akan menyebabkan lutut terpaksa menampung beban yang berat.

IKLAN

Ditambah pula bila anda melakukan aktiviti larian, ia hanya menyebabkan lutut amat mudah terdedah dengan kecederaan dalaman.

Jadi kepada anda yang mempunyai ebrat badan berlebihan pastikan terlebih dahulu bahawa kondisi lutut anda dalam keadaan baik sebelum berlari.

Usah lari dalam jarak yang jauh dan memaksa diri. Berlari pada pace yang sesuai denga anda. Biarlah ia perlahan tapi dalam masa yang sama memberikan keselesaan kepada badan anda.

Sebagai contoh mula berlari dalam tempoh 5 sehingga 10 minit. Apabila sudah selesa dan konsisten tambahkan jarak atau masa larian sehinggalah genap kepada 30 minit.

IKLAN

Jika anda mula selesa apabila mencapai tahap itu bermakna fizikal anda semakin selesa dan boleh berlari pada jarak lebih jauh.

BACA: 10 Baju Polo Terbaik Lelaki Di Pasaran, Pilihan Gaya Wajib Ada!

SUSUN STRATEGI LARIAN

Untuk mengelakkan anda mudah sakit lutut paling penting ialah merancang corak atau strategi larian.

Pertama sekali lakukan warm up kira-kira 10 minit dengan brisk walk untuk meningkatkan kadar denyutan jantung.

IKLAN

Kemudian apabila bermula lakukan larian kira-kira seminit dan selang-selaikan dengan berjalan selama 2 minit.

Ulang langkah di atas sehingga 15 ke 20 minit dan habiskan dengan 5 minit berjalan untuk cool down.

Selamat mencuba!

Dan bagi anda yang ingin mencari kasut larian pada harga menarik boleh dapatinya di sini.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI