Mungkin ramai di kalangan kita semua tidak sedar bahawa Malaysia merupakan negara yang memiliki peratus rakyat mengalami masalah berat badan berlebihan atau obesiti paling tinggi di Asia Tenggara.

Kajian pada tahun 2019 menunjukkan kira-kira 15.6% rakyat Malaysia mempunyai masalah ini. Ia diikuti dengan negara Brunei, Thailand, Indonesia, Filipina dan Singapura. Tahun demi tahun menyaksikan kadar obesiti di Malaysia ini semakin meningkat.

Bersempena Hari Obesiti Sedunia pada 4 Mac lalu, Yayasan Obesiti Sedunia tampil dengan tema ‘Perubahan Perspektif: Mari Berbicara Tentang Obesiti’. Misi utama tema ini ialah membetulkan tanggapan dan salah anggap tentang masalah obesiti di kalangan masyarakat.

Di peringkat global masalah ini juga dilaporkan meningkat pada kadar yang cukup membimbangkan. Yayasan Obesiti Sedunia mendapati bahawa pada 2020, hampir 1 bilion orang mengalami obesiti iaitu 1 dalam 7 orang.

Sokongan Sosial Jadi Salah Satu Kunci Utama Tangani Masalah Obesiti

Lebih merisaukan jumlah tersebut dijangka akan terus meningkan dengan anggara menjelang 2035 hampir 1 daripada 4 orang akan mengalami masalah ini. Statistik di Malaysia juga amat membimbangkan, kerana Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi 2019 melaporkan bahawa 50.1% rakyat Malaysia didapati obes atau mempunyai berat badan berlebihan.

IKLAN

SEMAKIN MENINGKAT

Keadaan ini mungkin mencetus implikasi kesihatan yang nyata, kerana kegemukan dikaitkan dengan penyakit seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis yang merupakan faktor risiko bagi penyakit kardiovaskular.

Dalam tempoh dua tahun kebelaknagan ini sahaja sejumlah besar pengguna melaporkan kenaikan berat badan disebabkan oleh amalan gaya hidup kurang sihat semasa pandemik. Ini adalah berdasarkan Tinjauan Tingkah Laku Peribadi Herbalife Nutrition yang dikendalikan di rantau Asia Pasifik.

Sokongan Sosial Jadi Salah Satu Kunci Utama Tangani Masalah Obesiti

Dalam kalangan individu yang terbabit, 46% daripada responden Malaysia menyatakan berat badan mereka naik sebanyak tiga hingga lima kilogram, manakala 24% mengalami kenaikan berat enam hingga 10 kilogram.

IKLAN

Berat bertambah terutamanya kerana makan terlalu banyak makanan kurang sihat (65%), tidak bersenam atau kurang aktif (61%), makan secara berlebihan akibat rasa tertekan (56%) dan tidak mendapat tidur yang secukupnya (35%).

GAYA HIDUP AKTIF

Antara langkah yang boleh diambil termasuk mengurangkan makanan terproses dan menambah buah-buahan dan sayur-sayuran serta protein; dan melakukan senaman lebih kurang 45 minit sehari. Bagaimanapun, memang lebih senang untuk bercakap daripada bertindak.

Sebagai contoh, data mengenai senaman di gimnasium mendedahkan bahawa walaupun orang ramai menjadi ahli dengan azam yang tinggi, tidak ramai yang dapat meneruskan amalan bersenam.

Bagaimanapun, jika anda boleh mencari sekumpulan rakan yang ‘sekepala’ yang mahu mengamalkan cara hidup aktif, anda boleh meningkatkan dengan ketara kemungkinan mencapai matlamat anda.

IKLAN

Satu kajian yang diterbitkan oleh British Journal of Sports Medicine mendapati bahawa orang yang kerap berjalan kaki secara berkumpulan mempunyai tekanan darah, kadar jantung rehat dan jumlah kolesterol yang lebih rendah.

Sokongan Sosial Jadi Salah Satu Kunci Utama Tangani Masalah Obesiti
Regional President of Herbalife Nutrition Asia Pacific & China, Stephen Conchie

Bagi Herbalife Nutrition, mereka telah melihat sendiri kelebihan penglibatan dalam kumpulan sosial memainkan peranan penting untuk menetapkan rutin pemakanan atau kecergasan. Sokongan rakan seperjuangan mendorong mereka untuk menjalani kehidupan lebih sihat.

Malah ramai pengedar mereka turut aktif menganjurkan aktiviti kecergasan berkumpulan yang sering dirujuk sebagai Kelab Kecergasan. Di sini pengguna mereka berpeluang menyertai kelas senaman berkumpulan sama ada di dalam premis kelab atau di luar.

Kredit: Herbalife Nutrition

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI