Pasti ramai yang sudah dengar tentang diet tanpa nasi namun bolehkah kita melupakan makanan ruji tersebut dengan sekelip mata?

Sebenarnya boleh sahaja kalau kita ada sedikit ilmu dan keazaman untuk ke arah kurus itu dan buktinya, ramai dalam kalangan rakan kita sendiri termasuk selebriti telah berjaya.

Mereka berjaya menurunkan berat badan melalui cara elakkan daripada mengambil makanan ruji tersebut.

Namun yang menjadi masalah, sebahagian daripada kita tidak sanggup lakukannya kerana bimbang akan kelaparan jika tak mengambil nasi atau sumber karbohidrat utama ini.

Sebenarnya kelaparan boleh dikawal

Jangan tidak tahu kalau anda tak ambil nasi sekali pun, rasa lapar itu sebenarnya boleh dikawal dengan baik.

IKLAN

Antaranya anda boleh mengikut pelan diet tanpa nasi berikut yang juga tidak menjejaskan tahap kesihatan anda.

Perlu diingat, awal diet anda mungkin sukar menahan lapar tapi percayalah bila tubuh dibiasakan dengan makanan sikit tiada lagi masalah untuk anda.

Sebagai tempoh percubaan, praktikkan selama seminggu terlebih dahulu untuk melihat hasilnya.

IKLAN

1. Sarapan

Ambil satu mangkuk bijirin gandum dan segelas susu rendah lemak atau sandwic bersama daun salad dan tomato tanpa sos. Pastikan anda menggunakan roti whole grain.

2. Jam 10 Pagi

Sediakan sebiji buah epal mengalas perut sebelum tengah hari. Lagi pun memang amat disarankan ambil buah sebelum makan.

IKLAN

3. Makan Tengah Hari

Menu makanan bebas seperti ayam bakar, tauhu, sayuran tapi TANPA nasi. Sebagai pengganti sumber karbohidrat, anda boleh ambil setengah biji kentang rebus.

4. Petang

Tak dapat dinafikan waktu petang mulalah kita teringin mengunyah kudap-kudapan. Boleh saja puaskan keinginan itu tapi ambil kacang atau pun kismis yang mana kudapan ini rendah kalorinya. Pastikan ia tidak berlebihan ya.

5. Makan Malam

Ambil buah-buahan seperti pisang, epal atau pear. Boleh juga oat bersama susu yang boleh memberi rasa kenyang. Elak tidur lewat kerana ramai yang terjebak makan kerana berasa lapar di tengah malam.Di samping menjalankan cara diet berkesan tanpa makan nasi ini, anda boleh menikmati kek dan aiskrim seminggu sekali sebagai reward diri. Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Sumber : vanillakismis.my

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI