Pru-14 kali ini betul-betul satu peristiwa besar buat negara Malaysia apabila rakyat sama-sama bangun dan bersuara.

Ekoran kemenangan besar parti politik Pakatan Harapan yang memenangi 113 kerusi berbanding Barisan Nasional 79 kerusi, Pas mendapat 18 kerusi Parlimen, Warisan (8), Bebas (3) dan Parti Solidariti Tanah Airku (1), sekali lagi Tun Dr Mahathir Mohamad bakal mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri buat kali kedua.

Tun Mahathir Bakal Kembali Jadi Perdana Menteri,Tertua Di Dunia Tapi Tetap Hero Di Hati Rakyat

Sebelum ini, Dr Mahathir merupakan Perdana Menteri keempat dari 16 Julai, 1981 hingga 31 Oktober, 2003.

IKLAN

Selain mengekalkan Pulau Pinang dan Selangor, Harapan juga menang bergaya apabila berjaya menakluk Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah. Manakala, BN hanya berjaya mengekalkan tiga buah negeri iaitu Pahang, Perlis dan Sarawak. Pas pula membuat kejutan apabila kembali menawan kembali Terengganu selain mengekalkan penguasaan di Kelantan.

Tun Mahathir Bakal Kembali Jadi Perdana Menteri,Tertua Di Dunia Tapi Tetap Hero Di Hati Rakyat

IKLAN

Melalui kenyataan The Guardian, Tun Dr Mahathir adalah Perdana Menteri paling tertua di dunia dengan kuasa tonggak Malaysia. Dr Mahathir yang bertanding atas tiket PKR memenangi kerusi Parlimen P004 Langkawi dengan majoriti 8,893 undi, menewaskan calon dari Barisan Nasional (BN) dan Pas.

Beliau akan hadir di Istana Negara pada 9.30 pagi ini bagi mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri ketujuh dan menerusi sidang media semalam Dr Mahathir juga akan melantik Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri

IKLAN

Rakyat Malaysia akan melihat rombakan besar dalam kabinet Malaysia 2018. Segala kenyataan rasmi ditunggu pada hari ini 10 Mei 2018.

Tun Mahathir Bakal Kembali Jadi Perdana Menteri,Tertua Di Dunia Tapi Tetap Hero Di Hati Rakyat

Info

Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri yang keempat Malaysia pada 16hb Julai 1981, menyandang jawatan itu untuk tempoh yang paling lama dalam sejarah Malaysia dan Asia Tenggara, iaitu 22 tahun. Beliau dikenali sebagai “Bapa Pemodenan” di atas kejayaan beliau menukarkan Malaysia dari sebuah negara pertanian kepada negara perindustrian moden. Tun meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada 31 Oktober 2003.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI