Food photo created by jcomp - www.freepik.com

Pergi ke pasar membeli cincau,
Sedapnya air cincau!

Tular betul beberapa hari ini dengan cincau. Seperti sesetengan dan kebanyakan makanan atau minuman lain, cincau juga sangat popular di bulan Ramadan. Ia boleh dijadikan sebagai bahan pelengkap di dalam pelbagai jenis hidangan minuman seperti bersama teh ais dan susu soya.

Cincau juga boleh dijadikan minumannya sendiri sahaja dan juga pelengkap beberapa juadah dessert. Tapi ramai tak tahu sebenarnya cincau mempunyai banyak kebaikan kepada kesihatan.

Cincau juga dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai grass jelly. Ia merupakan sejenis pencuci mulut atau bahan juadah manisan yang tersohor dan banyak didapati di bahagian Timur Asia (China, Hong Kong, Macau dan juga Taiwan) dan serta juga di negara Asia Tenggara seperti di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Thailand. Cincau dihasilkan daripada sejenis tumbuhan daripada spesis Platostoma palustre.

Hebatnya Cincau, Siapa Sangka Ia Mampu Bantu Kawal Paras Kolesterol & Tekanan Darah

MANFAAT HEBAT CINCAU

IKLAN

Kawal Kolesterol

Dalam satu kajian yang bertujuan untuk menyiasat kesan serbuk cincau mudah meruap sebagai antioksidan dan juga antidyslipidaemia dalam tikus Wistar, kajian tersebut mendapati bahawa walaupun diet yang tinggi dengan kolesterol diberikan kepada tikus-tikus tersebut, pengambilan 3 hidangan serbuk cincau mudah meruap didapati masih berjaya untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah.

Keupayaan ini dikaitkan dengan kandungan serat boleh larut yang tinggi dalam cincau. Serat yang boleh larut akan mengikat kepada asid hempedu dalam usus kecil, mengurangkan kemungkinan untuk ia diserap semula ke dalam badan serta mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Kolesterol yang rendah dalam darah adalah faktor pelindung daripada penyakit-penyakit berkaitan salur darah seperti penyakit jantung dan angin ahmar.

Kawal Paras Gula Dalam Darah

Menerusi satu kajian yang dilakukan menggunakan serbuk cincau mudah meruap, saintis melakukan ujian untuk melihat keberkesanan kesan serbuk tersebut terhadap paras gula dalam darah dan juga histologi pankreas tikus kajian.

Mereka membahagiakan dua kumpulankumpulan tikus yang dikaji. Kedua-duanya diberikan alloxan untuk mencetuskan penyakit kencing manis namun hanya satu kumpulan sahaja yang menerima dos serbuk cincau mudah meruap secara oral. Selepas empat minggu, kajian mendapati bahawa paras gula dalam darah tikus yang menerima serbuk tersebut adalah lebih rendah.

IKLAN

Selain itu, dapatan histologi menemui tisu islets of langerhans dalam organ pankreas tikus yang menerima serbuk cincau kurang mengalami kerosakan dan kecederaan berbanding kumpulan tikus kawalan, mencadangkan bahawa terdapat peranan perlindungan yang dimainkan oleh pengambilannya.

Hebatnya Cincau, Siapa Sangka Ia Mampu Bantu Kawal Paras Kolesterol & Tekanan Darah
Foto: Butfirstboba

Kemampuan Melawan Kanser

Antioksidan telah lama dikaji dan dikenal pasti mempunyai kaitan yang rapat dengan pengaktifan sel-sel imun yang baik dan juga lata tindak balas sel. Menerusi satu model kajian in vivo yang membabitkan kanser yang dicetuskan oleh benzo(a)pyrene, pra-rawatan menggunakan ekstrak air daripada tumbuhan cincau khususnya pada dos 1000mg untuk setiap kilogram didapati mampu untuk mengurangkan insiden kanser sebanyak 57%.

Selain itu, ia juga berupaya untuk mencetuskan peningkatan dalam sel pembunuh semula jadi, merangsang interferon γ (IFN-γ) dan juga sel T cytotoxic (CD8+), berbanding kumpulan kawalan yang dirawat menggunakan ubat antikanser cyclophosphamide. Para pengkaji merumuskan bahawa antioksidan yang terdapat dalam esktrak tersebut mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi sistem imun untuk melawan kanser dengan lebih cekap (immunomodulatory properties).

IKLAN

Kawal Tekanan Darah

Enzim angiotensin-I converting enzyme (ACE) telah dikenal pasti sebagai enzim utama yang membawa kepada peningkatan tekanan darah melalui aktiviti produk tindak balasnya iaitu angiotensin II. Disebabkan itulah terdapat beberapa ubat antihipertensi yang tertumpu kepada penekanan enzim ini seperti ubat captopril dan juga ubat perindopril.

Dalam satu saringan tumbuh-tumbuhan dan herbal di Indonesia, para pengkaji menemui bahawa penggunaan ekstrak cincau daripada spesis palustris dalam kepekatan 100 bahagian per sejuta (100 ppm) berupaya untuk menekan aktiviti enzim ACE sebanyak 36.25%.

Walaupun kebolehan untuk menekan aktiviti enzim ini tidaklah sekuat keupayaan ubat antihipertensi seperti captopril, ia merupakan satu penemuan yang berpotensi tinggi untuk menjanjikan kesan yang lebih baik dengan kajian susulan. Secara tidak langsung, pengambilannya mampu untuk bertindak sebagai kaedah atau intervensi tabiat yang mudah dan murah dalam mencegah penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi.

Jadi amalkanlah minum dan mengambil cincau ya. Jangan lupa untuk follow IG MASKULIN!

Sumber: Hello Doktor

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI