Hidup ini bagaikan roda, ada masanya kita berada di atas dan ada masanya kita berada di bawah. Begitu juga dengan penyanyi dan pencipta lagu, Amir Jahari yang dinobatkan sebagai Juara Lagu bagi edisi ke-38, malam tadi.

Penuh penghayatan, penyanyi asal Sarawak, Amir Jahari berjaya memukau penonton di Axiata Arena, Bukit Jalil menerusi persembahan lagu Hasrat sehingga ramai menitiskan air mata semalam.

Juara AJL 38, Amir Jahari Pernah Lalui Keperitan Hidup Makan Nasi Dengan Kicap

Lagu Hasrat yang menjadi lagu tema filem Imaginur turut menampilkan pelakon Beto Kusyairy dan Diana Danielle sebagai cameo pada penghujung persembahan. Lagu ini dicipta sepenuhnya oleh Amir membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM100,000 beserta trofi.

Pernah melalui masa yang sukar, menurut  mStar  Amir Jahari pernah jatuh tersungkur dilanda keperitan hidup.

Setelah mengundurkan diri daripada dunia muzik pada tahun 2020, Amir Jahari juga pernah menukarkan namanya kepada ‘Hamba’ kerana pada satu ketika dahulu dia pernah lupa diri ketika hidup senang.

Juara AJL 38, Amir Jahari Pernah Lalui Keperitan Hidup Makan Nasi Dengan Kicap

IKLAN

Amir Jahari, atau nama sebenarnya Mohamad Amirullah Jahari berusia 31 tahun menceritakan kehidupannya ketika ditemu bual di mana pada tahun 2019 dirinya tertekan dibelengu masalah terutamanya kewangan.

Lampin anak tiada, rumah sewa tidak dibayar 13 bulan

Ketika itu, dirinya tidak mempunyai pekerjaan, dirinya telah ditimpa kesusahan sehingga dia dan keluarga terpaksa makan nasi dengan kicap sebulan, lampin anak pula tiada wang untuk membelinya dan rumah yang disewanya pula sudah 13 bulan tidak dibayar.

Juara AJL 38, Amir Jahari Pernah Lalui Keperitan Hidup Makan Nasi Dengan Kicap

Anak seni dari Sarawak ini juga berkata dirinya amat tertekan sehingga dia penah mencuba untuk membunuh diri. Menukarkan namanya dengan Hamba, yang merujuk kepada hamba kepada Allah SWT dan untuk mengingatkannya untuk sentiasa merendahkan diri. Malah, Amir juga menghasilkan muzik yang lebih bersifat keagamaan selepas itu.

IKLAN

Diharap agar kita semua boleh mencontohi kisah hidup Amir Jahari ini di mana di dalam kehidupan ini, kita tidak akan sentiasa berada di atas. Jika kita lalai, kita akan jatuh juga.

Tahniah diucapkan kepada Amir Jahari selepas dinobatkan selaku Juara ‘Anugerah Juara Lagu’ (AJL) ke-38 menerusi lagu berjudul Hasrat. Kemenangan itu membolehkan Amir membawa pulang RM100,000 berserta trofi.

***

IKLAN

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

BACA: Pernah Terfikir Dapat Anak Autism Akibat Dosa Lampau, Kata-Kata Isteri Tenangkan Hati Dr Say

Sumber :  mStar

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI