Negara kita kini sedang dilanda gelombag kedua COVID-19 yang cukup mencabar sekali. Jumlah jangkitan meningkat hari demi hari dan ketika artikel ini ditulis negara kita mencatatkan sejumlah 23 kes kematian.

Namun usah khuatir dan resah kerana ketahuilah bahawa engara kita merupakan antara yang terbaik menangani dan berdepan krisis Covid-19.

Perkara ini diulas dengan begitu baik sekali oleh sebuah page Facebook, ASEAN Skyline. Hantaran yang berjudul ‘How Malaysia is Handling COVID-19 Outbreak So Far?” telah mendapat sebanyak lebih 1,600 perkongsian dengan hampir 240 komen.

Jadi bagaimana negara kita menghadapi situasi sukar ini?

Malaysia Lebih Baik Berbanding Beberapa Negara Eropah Tangani COVID-19

PERSEDIAAN LENGKAP

Walaupun Malaysia merupakan negara ASEAN yang mencatatkan jumlah kes paling tinggi namun kita cukup bersedia menghadai gelombang ini. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menjalankan ujian saringan yang sangat tinggi (kedia tertinggi di ASEAN selepas Vietnam).

IKLAN

Jumlah katil untuk penjagaan kritikal serta penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakan dengan begitu baik.

Menurut satu kajian yang dilakukan oleh JP Morgan bertajuk ‘Add Malaysia To Asia Infection Curve’ mendapati Malaysia telah mengambil langkah sangat agresif dalam stategi ujian di mana ia jauh lebih hebat berbanding kebanyakan negara ASEAN malah beberapa buah negara Eropah.

Malaysia Lebih Baik Berbanding Beberapa Negara Eropah Tangani COVID-19

KADAR UJIAN

Kajian tersebut juga mendapati Malaysia kini menjalani ujian COVID-19 terhadap 482 orang untuk satu juta penduduk. Jika dibandingkan dengan negara ASEAN, ujian dilakukan oleh Malaysia lebih tinggi pada kadar 4 hingga 81 kali ganda.

IKLAN

Ia juga mendapati negara-negara jiran hanya melakukan ujian ke atas 6 sehingga 109 orang untuk satu juta penduduk.

Kemampuan makmal ujian di negara kita juga tidakkurang hebatnya. Seperti yang dikatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah makmal-makmal terdapat di Malaysia kini mampu melakukan ujian sebanyak 7,000 sehari dan ia akan meningkat sehingga 16,500 dalam masa yang terdekat.

Malaysia Lebih Baik Berbanding Beberapa Negara Eropah Tangani COVID-19

IKLAN

KADAR MORTALITI RENDAH

Sebagai perbandingan Korea Selatan sebagai sebuah negara yang awal berdepan krisis ini berjaya mengekang penyebaran virus ini kerana fasiliti ujiannya yang sangat baik. Menurut laporan NBS News, Korea Selatan berjaya melakukan sebanyak 20,000 ujian sehari di 633 buah fasiliti di mana pusat pandu lalu juga disediakan.

Kadar mortaliti di Malaysia juga masih rendah iaitu 1.1% berbanding peratusan global pada kadar 4.5%.

Inilah kerja keras dan perancangan yang sangat baik telah dilakukan oleh KKM dan juga pelbagai pihak berkaitan.

Sessungguhnya mereka adalah wira negara!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI