Hari ini bermulalah kita sebagai rakyat Malaysia mengikut Perintah Kawalan Pergerakan sehingga tarikh 31 Januari 2020.

Dengan pernigkatan kes Covid-19 yang bertambah semakin tinggi dan dua tragedi kematian berlaku semalam, ini merupakan langkah paling tepat diambil oleh kerajaan di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi menangani penyebaran lebih teruk.

Dan dalam tempoh dua hari terkebelakang juga kita menyaksikan bagaimana beberapa kerat rakyat Malaysia mengerumuni pasaraya bagi menyimpan stok makanan dengan panic buying.

Walaupun telah diberi jaminan oleh Perdana Menteri bahawa bekalan makanan mencukup namun masih ramai berbuat demikian. Kita bukan berada dalam kondisi lockdown tetapi hanya menyarankan limitasi pergerakan sahaja.

Kekecewaan terhadap sikap tak bertanggungjawab panic buying turut mendapat perhatian daripada comedian tersohor negara, Harith Iskander yang mengulas isu ini di Instagram kendaliannya.

IKLAN

Menerusi video tersebut Harith menegaskan kita bukannya berada dalam arahan lockdown. Beliau turut menempelak orang yang membeli secara panik dan bertindak seolah-olah seperti zombie.

“Guys this is not helping. This is actually hurting the situation and making it worst. The fact you gathering in spot that already make it worst. You helping virus spread.”

IKLAN

Harith Iskander turut mencadangkan satu movement baru yang lebih positif dan proaktif bagi membantu keadaan semasa.

“Saya cadangkan kita gerakkan movement Panic Supporting. Kita perlu jadi ‘panik’ untuk menyokong sesama kita dan membantu mereka yang memerlukan seperti golongan berpendapatan rendah serta warga tua.

IKLAN

“Mereka merupakan golongan yang berdepan cabaran dengan pendapatan harian. Apa kata ajak ahli keluarga dan rakan-rakan, kita pakat bantu mereka yang memerlukan. Sokong perniagaan kecil seperti makcik penjual nasi lemak. Saya Harith Iskander dan saya sokong Panic Supporting!”

Syabas Harith Iskander. Ini merupakan satu inisiatif yang sangat positif. Situasi sekarang sememangnya akan memberikan kesan yang besar terutamanya kepada golongan B40. Golongan yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Kita jaga kita!

Sumber: Instagram Harith Iskander

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI