Rasa macam nak mengamuk saja bukan bila pergi kerja tapi masih mengantuk? Sebab apa? Ini gara-gara tidur yang tak nyenyak yang boleh berlaku kerana banyak sebab.

Antaranya badan anda mempunyai masih banyak tenaga yang tak digunakan atau faktor pemakanan.

Tapi jangan risau anda sebenarnya boleh melakukan sedikit regangan dan senaman ringkas untuk membantu badan lebih bersedia untuk tidur. Ia boleh membantu pengaliran darah dalam badan semakin lancar dan boleh melegakan stres.

Luangkan masa kira-kira 30 minit sebelum tidur untuk lakukan 5 jenis regangan ini. Dan sebolehnya lakukannya di atas permukaan rata. Dan paling penting sekali jangan sesekali memaksa diri melakukan lebih daripada badan anda mampu.

Modified Hurdler Stretch

IKLAN

Baik untuk mereka yang duduk lama ketika di pejabat untuk melepaskan tekanan dibahagian otot pinggang dan pinggul. Lakukan seperti gambar diatas, nafas perlahan dan tahan selama 30 saat.

BACA: 40 Tekan Tubi Sehari Mampu Jauhkan Diri Dengan Sakit Jantung

Kneeling Hip Flexor Stretch

IKLAN

Regangan ini juga bagus untuk yang banyak menghabiskan masa duduk diatas kerusi, ia beri tumpuan pada bahagian pinggul. Otot bahagian tersebut boleh menjadi kejang dan tegang. Mulakan dengan berlutut, kemudian bawa satu kaki kehadapan dan sebelah kebelakang. Pastikan keadaan lutut bersudut 90 darjah (rujuk gambar). Tahan selama 30 saat dan lakukannya dengan bertukar-tukar kaki.

Lying Piriformis Stretch

Anda sering sakit belakang dan berasa tidak selesa setiap kali berbaringan? Cuba lakukan regangan yang boleh memperbaiki sudut belakang sekaligus memberi tidur yang nyenyak. Baring lurus dan angkat kaki kanan anda melepasi kaki kiri. Pastikan kaki kanan anda bersudut 90 darjah tahan selama 30 saat. Anda akan rasa sedikit tarikan dari otot pinggul dan pinggang. Ulangi rutin yang sama untuk kaki kiri.

IKLAN

Cat Cow

Regangan mudah ini boleh memulihkan kestabilan teras dan tulang belakang anda. Lakukan kedudukan seperti gambar diatas, tegakkan tangan dan lutut anda. Setiap kali anda mengangkat dan turun bahagian abdomen pastikan menghembus nafas secara perlahan-lahan. Lakukan dengan 20 kali pernafasan.

Extended Cone Stretch

Mulakan dengan bukaan kaki yang sesuai dengan saiz pinggang. Angkat tangan anda seperti didalam gambar. Tarik nafas dalam kemudian lenturkan keseluruhan badan ke kiri. Hembus nafas setelah kembali ke rutin yang pertama. Setiap lenturan biarkan anda merasa setiap tegangan otot. Ulangi rutin ini tiga kali secara bergilir-gilir.