Bagaimana Genetik Boleh Buat Anda Gemuk

Walaupun ia tidak jelas sejauh mana genetik kita mempengaruhi berat badan kita, ia diterima bahawa genetik memang memainkan peranan dalam indeks jisim badan (BMI). Berikut adalah beberapa cara bagaimana genetik mempengaruhi berat badan.

Bersenam Tetapi Masih Gemuk? Salahkan Genetik Anda!

Sindrom Genetik

Beberapa keadaan genetik secara langsung boleh menjejaskan tahap berat badan seperti dalam kes mereka yang mempunyai sindrom Prader-Willi,sindrom Bardet-Biedlsindrom Cohensindrom Ayazi atau sindrom MOMO. Walau bagaimanapun, keadaan ini amat jarang berlaku dan ia hanya sebahagian kecil kes obesiti di Amerika Syarikat.

‘Gen Obesiti’

Walau bagaimanapun, terdapat sebab lain, yang lebih biasa, iaitu ciri-ciri genetik seseorang individu itu sendiri yang boleh dikaitkan dengan obesiti.

Pada tahun 2007, penyelidik mengenal pasti genetik berkaitan obesiti dikenali sebagai FTO, yang dikatakan “perkara biasa”. Mereka yang mempunyai genetik ini berisiko sebanyak 20% ke 30% lebih tinggi untuk obesiti berbanding orang yang tidak mempunyai genetik tersebut.

Harus diingat bahawa 40% daripada orang Eropah dan 42% daripada penduduk Asia Tenggara membawa genetik obesiti yang berisiko, manakala hanya 5% daripada Afrika. Jelas sekali, terdapat beberapa perbezaan antara mereka yang membawa genetik dan mereka yang sebenarnya obes.

Ia seolah-olah bahawa tidak semua mereka yang mempunyai genetik obesiti akan menjadi gemuk, dan bahawa banyak kes obesiti dipengaruhi oleh persekitaran (atau lain-lain) origin, bukannya genetik semata-mata.

Bersenam Tetapi Masih Gemuk? Salahkan Genetik Anda!

Hormon dan Obesiti

IKLAN

Hormon memainkan peranan yang besar dalam kesihatan kita, yang mana ia adalah begitu penting untuk memastikan tubuh anda seimbang. Hormon kita bertanggungjawab untuk mengawal selia banyak perkara contohnya selera makan, tidur, penghadaman, mood, kesuburan dan banyak lagi.

Kekurangan leptin dalam badan akan menyebabkan selera makan anda meningkat jadi berat badan anda juga akan bertambah, dan ia juga akan menyebabkan ketidakupayaan untuk mengurangkan berat badan. Mengembalikan tahap leptin dalam badan boleh menyelesaikan masalah-masalah ini.

Genetik yang diwarisi ini dikenali sebagai kekurangan leptin yang wujud sejak lahir – di mana badan yang mempunyai hormon ini pada tahap rendah, akan membawa kepada obesiti di kalangan kanak-kanak.

Malah, satu kajian tahun 2015, pemerhatian ke atas dua adik-beradik – seorang gadis yang berumur 9 tahun dan adik beliau berumur 6 tahun obes tahap kritikal – mendapati bahawa kekurangan leptin sejak lahir adalah sebab utama.

Merawat kedua-dua kanak-kanak tersebut dengan leptin akan membawa kepada “penambahbaikan yang cepat terhadap cara pemakanan dan kehilangan berat badan”. Masalah kekurangan leptin sejak lahir biasanya didiagnosis beberapa bulan pertama dalam kandungan dan ia adalah gangguan yang amat jarang berlaku di mana hanya beberapa kes yang dilaporkan dalam sejarah perubatan.

Bersenam Tetapi Masih Gemuk? Salahkan Genetik Anda!

Adakah Saya Ditakdirkan untuk Menjadi gemuk?

IKLAN

Jika anda salah seorang daripada orang-orang yang secara genetik terdedah kepada penambahan berat badan, anda mungkin akan berasa sukar untuk melakukan perubahan.

Tetapi anda perlu tahu bahawa, hanya kerana anda mempunyai genetik tersebut, anda tidak semestinya ditakdirkan untuk turut mendapat berat badan berlebihan.

Perhatikan kes dua kanak-kanak tadi, para penyelidik mendapati bahawa alam sekitar dan pilihan gaya hidup memainkan peranan yang jauh lebih besar dalam pengurusan berat badan berbanding genetik.

Bersenam Tetapi Masih Gemuk? Salahkan Genetik Anda!

Diet

Sama seperti orang lain yang sedang berusaha untuk mendapat berat ideal, diet seimbang yang bebas daripada makanan segera, makanan berlemak, gula dan garam berlebihan adalah satu kemestian.

Kajian tahun 2014 yang mana dijalankan satu pemerhatian tentang cara pemakanan dan berat badan terhadap 37,000 orang, mendapati bahawa makanan berlemak dan makanan yang digoreng boleh berkait dengan genetik obesiti, dan akan meningkatkan risiko berat badan.

IKLAN

Diet anda hendaklah yang berasaskan biji-bijian, sayur-sayuran hijau dan sayur-sayuran lain, buah-buahan, protein tanpa lemak dan lemak yang baik. Jumlah makanan yang dimakan juga mempengaruhi. Ia kini lebih mudah jika dibanding sebelum ini untuk mendapat makanan ringan atau hidangan drive-thru tidak kira di mana kita berada bukan? Sedangkan kadang-kadang kita sebenarnya tidak memerlukannya pun.

Jadi beri lebih perhatian kepada makanan dan pengambilan kalori anda dan anda akan mendapati ia akan lebih mudah untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Senaman

Untuk setiap orang, tanpa mengira matlamat berat badan anda, anda sebenarnya memang perlukan senaman untuk kesihatan jantung dan tulang anda, serta mengurangkan risiko kemurungan, kanser dan kencing manis.

Kami mencadangkan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu anda lakukan aktiviti aerobik secara sederhana atau 75 minit aktiviti aerobik yang lasak, di selangi dengan senaman latihan kekuatan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Apabila fokus anda kepada proses penurunan berat badan, anda mungkin perlu melakukan lebih daripada ini … tetapi percayalah ia akan menjadi satu usaha yang berbaloi untuk anda!

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa dengan melakukan senaman yang cukup boleh mengatasi beberapa risiko obesiti yang berkaitan genetik. Satu kajian pada tahun 2008 terhadap lebih daripada 17,000 orang, mendapati bahawa orang yang tidak aktif dan mempunyai genetik obesiti mempunyai BMI lebih besar daripada orang yang tidak aktif tanpa genetik tersebut.

Tetapi, orang yang mempunyai genetik tersebut yang kerap membuat senaman mempunyai BMI yang sama dengan mereka yang tidak mempunyai genetik tersebut.

Tambahan lagi, analisis ke atas 54 kajian, pada hampir 240,000 orang, mendapati bahawa mereka yang mempunyai genetik FTO mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk obesiti, tetapi senaman yang dilakukan adalah satu-satunya cara mereka untuk mengurangkan risiko obes.

Orang dewasa yang aktif dan mempunyai genetik obesiti berisiko 30% lebih rendah daripada orang dewasa yang tidak aktif yang mempunyai genetik tesebut.

Sumber : Diarikurus

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI