Sebagai seorang lelaki dewasa anda memerlukan sekurang-kurangnya enam sehingga lapan jam waktu tidur dalam sehari.

Ini bagi memastikan anda dapat berfungsi dengan baik pada keesokan harinya untuk mengharungi apa jua aktviti dan juga kerja.

Masalah kurang bukanlah satu perkara asing untuk golobgan lelaki. Kurang tidur sebenarnya sangat tidak elok untuk kesihatan. Apatah lagi jika perkara ini berlanjutan dalam tempoh yang lama. Mungkin anda tak sedar sebenarnya anda seorang yang tak cukup tidur.

Tapi tubuh badan anda tidak akan dapat menipu. Jika anda ada simptom salah satu 5 ini, itu bermakna kulaiti tidur anda sangat rendah.

IKLAN

1. Badan sangat letih walaupun baru bangun tidur

Petanda Besar Badan Anda Sebenarnya Kepenatan Walaupun Mata Masih Segar

Tidur merupakan satu tempoh masa untuk badan dan otak kita berehat. Namun jika kamu bangun tidur dan masih berasa letih itu bermakna anda kurang tidur. Maka dengan itu harus ubah masa tidur dengan kadar segera. Jangan biasakan diri dalam keadaan begini berpanjangan kerana ia boleh memudaratkan kesihatan.

BACA: Serangan Jantung Ketika Bermain Futsal, Ketahui Punca Utama Dan Cara Elakkannya

IKLAN

2. Ada masalah untuk beri perhatian

Jika berada di tempat kerja anda susah bnak berikan fokus. Bila dalam meeting pujn anda boleh terlelap! Jika lebih teruk kamu akan berpeluh dingin dan sukar untuk berikan fokus sepenuhnya terhadap apa yang kamu lakukan. Usah paksa diri, sila pergi rehat dan tidur sekarang.

3. Set alarm lebih daripada satu

Petanda Besar Badan Anda Sebenarnya Kepenatan Walaupun Mata Masih Segar

IKLAN

Setiap pagi anda pasti ‘berperang’ dengan alarm. Bukan satu tetapi mungkin lebih daripada lima waktu alarm telah anda set-kan. Jika anda mempunyai waktu tidur yang mencukupi badan akan secara otomatik akan bangun sendiri pada waktu yang diingini. Badan dan kita boleh dilatih untuk bangun pada waktu yang sama setiap hari dengan syarat tidur dalam jumlah masa mencukupi.

4. Tak boleh survive tanpa kafein

Oleh kerana mengantuk anda pasti akan mencari kopi kerana kononnya untuk elak daripada mengantuk. Kesan ‘kick’ kafein yang diambil setiap hari menjadikan anda perlu mengambilnya untuk lebih segar. Apa akata setiap pagi selepas bangun tidur minum air kosong. Jika kafein diambil berlebihan ia boleh menggangu jam tidur anda.

5. Badan tak mampu melakukan banyak aktiviti dalam sehari

Ini petunjuk jelas yang anda kurang tidur. Jika badan sudah penat memang korang tak dapat buat banyak aktiviti. Sedangkan rakan-rakan relaks sahaja teruskan hari dengan pelbagai aktiviti kamu sudah termengah mencari kerusi untuk duduk. Ingatlah walauoun masih muda remaja tetapi setiap orang memerlukan waktu tidur dan rehat yang mencukupi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI