Seluruh dunia menyaksikan bagaimana kekejaman rejim Zionis telah meragut ribuan nyawa rakyat Palestin yang tidak berdosa terutamanya golongan warga emas, wanita dan juga kanak-kanak.

Serangan tanpa henti yang dilakukan rejim Zionis terutamanya di Gaza bukan sahaja mencatatkan jumlah korban yang luar biasa tinggi tetapi meranapkan bangunan-bangunan dan infrasturktur yang cukup penting seperti hospital.

Sebagai masyarakat global kita banyak bergantung kepada laporan-laporan daripada wartawan yang dianggap sebagai hero kerana melaporkan dari medan perang tentang apa sebenarnya yang berlaku.

Wartawan Foto Palestin, Motaz Azaiza Diangkat ‘Man of the Year’ Majalah GQ
Kredit: Motaz Azaiza

Salah seorang wartawan yang sering berkongsi berita menerusi perkongsian video dan laporan ialah Motaz Azaiza. Jika anda seorang pengguna tegar laman media sosial X (dahulunya Twitter) dan Instagram pasti cukup kenal dengan sosok badan ini. Bukan sahaja dia bergadai nyawa mencari kebenaran malah dia dikatakan turut menjadi sasaran bedilan rejim Zionis.

Melihat kepada sumbangan yang dianggap bersifat heroik tersebut, Motaz Azaiza telah dinobatkan sebagai ‘Man of the Year’ daripada majalah terkenal GQ Edisi Timur Tengah.

IKLAN

Seiring berlalunya beberapa minggu terakhir, jurugambar foto Palestin ini telah menjadi figur global, sebuah wadah ketahanan dan sekali gus memberikan harapan buat rakyat Palestin, khususnya Gaza serta bagi kita semua di seluruh dunia.

Setiap karyanya menggambarkan kekuatan aktivisme digital dan kemanusiaannya adalah pengingat penting bahawa keberanian muncul dalam pelbagai bentuk. Kadang-kadang kita memilihnya, kadang-kadang ia memilih kita dan dalam kes Motaz Azaiza, pilihan itu bukanlah satu perkara opsyen.

Wartawan Foto Palestin, Motaz Azaiza Diangkat ‘Man of the Year’ Majalah GQ

IKLAN

Namanya mula menjadi perhatian ramai pengguna laman sosial media selepas Gaza diserang tanpa belas ihsan bermuila pada 7 Oktober lalu dan sumbangannya itu juga disifatkan sebagai simbol keberanian.

Tanpa diketahuinya, Motaz telah mencetuskan inspirasi kepada dunia menerusi perkongsian mengenai kesengsaraan mangsa perang di laman media sosial.

IKLAN

“Azaiza mengingatkan kami bahawa tidak kira adakah anda berkuasa, siapa anda, dari mana asal usul anda — kita semua adalah sama. Manusia biasa, sama ada lelaki atau wanita, kita sama-sama boleh mengubah apa yang ingin kita lihat (dengan lebih baik),” ujar pengarang GQ, Ahmad Ali Swaid.

“Dengan sikap berani membongkar kebenaran di sebalik kuasa besar yang digeruni, kami mendoakan kesejahteraan dan keselamatan Azaiza,” tambahnya lagi.

Semoga Motaz Azaiza terus bersemangat menjalankan tugasnya demi menlaporkan kebenaran dan membongkar kekejaman rejim Israel.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI