Dalam masa beberapa minggu ini, MASKULIN memang kerap menampilkan artikel yang berkaitan dengan aktiviti larian.

Selain bersempena dengan cabaran virtual run MASKULIN DARE 50KM yang kini sedang berlangsung, kami harapapkan informasi seperti ini dapat meningkatkan kulaiti larian anda.

Bercakap tentang larian, antara permukaan yang sering menjadi pilihan utama ialah di atas mesin treadmill.

Tapi tahukah anda bahawa melakukan aktviti larian dengan menggunakan mesin treadmill haruslah dilakukan dengan teknik betul?

5 Kesalahan Tipikal Yang Perlu Anda Elak Ketika Berlari Menggunakan Treadmill

Ya, jika anda menggunakannya secara membuta-tuli ia boleh mendatangkan kecederaan yang serius. Oleh itu anda perlu tahu apakah perkara yang wajib dielakkan ketika menggunakan treadmill.

IKLAN

Berikut merupakan 5 kesalahan utama yang sering dilakukan ketika berlari menggunakan mesin treadmill.

1. Bermula dengan larian berkelajuan tinggi

Mungkin kadangkala anda terlalu excited. Atau mungkin nak tunjuk hebat kepada gadis sebelah yang juga sedang berlari di atas treadmill. Relaks dan berlarilah dengan lebih perlahan pada peringkat permulaan. Bina kelajuan secara perlahan-lahan agar badan anda mula berasa selesa. Jika kamu terus dengan menggunakan kelajuan treadmill yang tinggi silap haribulan boleh muntah.

5 Kesalahan Tipikal Yang Perlu Anda Elak Ketika Berlari Menggunakan Treadmill

BACA: Tip Bagaimana Untuk Capai Larian 10 Kilometer Dalam Masa Sebulan

IKLAN

2. Tak panaskan badan

Dalam artike terdahulu, MASKULIN ada mengeluarkan artikel tentang kepetingan melakukan warm up telerbih dahulu. Ya, memang anda perlu panaskan badan terlebih dahulu. Sudah banyak kes melibatkan orang yang berlari menggunakan mesin treadmill mengalami kejang otot terutamanya di bahagian betis dan kaki akibat tidak memanaskan badan terlebih dahulu.

3. Tercabar dan bersaing dengan orang sebelah

Menggunakan mesin treadmill di gimnasium merupakan aktiviti yang dilakukan di kawasan yang bukan eksklusif untuk kita sahaja. Jadi besar kemungkinan kita akan sentiasa duduk bersebelah dengan individu tidak dikenali. Treadmill bukan balapan ya. Jangan berasa tercabar dengan orang sebelah dengan pace dia yang laju. Tak guna nak tunjuk hero di tempat yang salah. Hanya buat sakit badan sahaja.

5 Kesalahan Tipikal Yang Perlu Anda Elak Ketika Berlari Menggunakan Treadmill

IKLAN

4. Badan terlalu condong ke depan

Antara tip terbaik menggunakan mesin treadmill terutama buat beginner ialah menjaga posisi bahu agar ia selari dengan kaki. Jangan condongkan badan terlalu ke depan kerana ia boleh meningkatkan risiko cedera. Dan sila janga langkah agar kaki tidak terlalu rapat dengan bahagian depan treadmill. Silap langkah kamu boleh memijak bahagian hadapan yang di luar mesin treadmill.

5. Tangan sentiasa di pemegang treadmill

Petanda seseorang itu kepenatan bila menggunakan mesin treadmill ialah tangannya sentiasa di bahagian pemegang. Dan satu lagi kerana menggunakan kadar kelajuan yang tidak sesuai dengan diri lalu untuk elakkan diri daripada terjatuh, tangan secara otomatik akan berada di pemegang. Jika dibiarkan lama otot tangan akan berasa lenguh dan lama-kelamaan boleh kejang!


Sudahkan anda sertai Cabaran Virtual Run MASKULIN DARE 50KM? Buat anda yang ingin memerbut pelbagai hadiah eksklusif, hadiah utama dan cabutan bertuah, janganlah lepaskan peluang ini.

Jika berminat sila layari https://www.maskulin.com.my/maskulindare/

5 Kesalahan Tipikal Yang Perlu Anda Elak Ketika Berlari Menggunakan Treadmill

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI