Ramai yang mengakui bahawa telur mempunyai lemak yang tidak baik untuk kesihatan jika diambil dalam jumlah yang banyak. Menurut kajian, makan dua hingga tiga biji telur merupakan dos yang optimum untuk anda mengekalkan tenaga seharian.

Namu ada juga yang takut untuk mengambil telur sebagai makanan harian kerana telur kuning dikatakan boleh menyebabkan kolesterol menjadi tinggi. Lupakan mitos tersebut kerana hakikatnya makan telur dengan jumlah yang sepatutnya boleh memberi anda banyak manfaat.

BACA: Makan Telur Ayam Kampung Dengan Minyak Zaitun, Ini Cara Betul Yang Lelaki Patut Amalkan

Sebiji telur rebus mengandungi pelbagai khasiat seperti berikut:

1. Vitamin A: 6% daripada RDA
2. Folate: 5% daripada RDA
3. Vitamin B5: 7% daripada RDA
4. Vitamin B12: 9% daripada RDA
5. Vitamin B2: 15% daripada RDA
6. Fosforus: 9% daripada RDA
7. Selenium: 22% daripada RDA

Telur juga mengandungi jumlah vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, kalsium dan zink. Jumlah kalori yang anda akan dapat juga tidak lebih daripada 77 kalori, 6 gram protein dan 5 gram lemak sihat.

BACA: Perlu Atau Tidak Basuh Telur Sebelum Simpan? Doktor Ini Jelaskan Cara Betul!

Ini merupakan kebaikan yang bakal anda dapat bila makan tiga biji telur sehari.

1. Kolesterol HDL baik akan meningkat

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Ramai yang beranggapan makan telur akan menyebabkan kolesterol tinggi dan ini memberi gambaran buruk telur di mata orang ramai. Beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan telur secara tetap akan menyebabkan HDL (Lipoprotein Ketumpatan Tinggi) naik. Kolesterol jenis ini diperlukan dalam tubuh untuk membawa kolesterol dari bahagian badan yang lain ke hati supaya ia dapat mengeluarkan kolesterol jahat daripada tubuh anda.

IKLAN

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Memiliki tahap HDL (Lipoprotein Ketumpatan Tinggi) yang tinggi akan membantu menghilangkan LDL (Lipoprotein Kerketumpatan Tinggi) atau dikenali sebagai kolesterol jahat. Jika anda mempunyai kolesterol, anda boleh saja mengambil telur dan kuningnya asalkan jumlah dan cara penyajiannya tepat iaitu tidak dimasak dengan cara menggoreng.

3. Ada otot yang lebih kuat dan sihat

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Telur bersaiz besar mengandungi hanya 72 kalori, hampir keseluruhannya mengandungi protein. Badan anda memerlukan protein untuk membina dan membaiki sel-sel otot. Telur adalah bahan bakar yang sempurna untuk otot, jadi jangan takut untuk makan telur. Ambil sebiji ketika makan tengah hari ataupun makan sarapan.

BACA: Selain Baik Untuk Kesihatan, Makan Putih Telur Juga Boleh Buat Badan Mudah Kurus!

4. Menyihatkan tulang  

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

IKLAN

Pemikiran kolot mengatakan bahawa makan protein haiwan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan tulang. Walau bagaimanapun, penemuan baru-baru ini telah membantah pemikiran itu dan menyimpulkan bahawa terdapat hubungan positif yang signifikan antara pengambilan protein dan jisim tulang atau ketumpatan. Ini kerana protein haiwan sebenarnya membantu mengekalkan dan menyerap kalsium, sekali gus meningkatkan kepadatan tulang dan kekuatan.

Bukan itu sahaja telur juga mengandungi khasiat kalsium dan vitamin D. Kedua-duanya dapat menyokong pertumbuhan tulang secara optimum. Vitamin D membantu mempercepatkan proses penyerapan dari kalsium. Selain menjadikan tulang kuat, kalsium juga berfungsi untuk pembekuan darah dan kontraksi otot.

5. Menjadikan mata lebih jelas dan tajam 

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Penyelidikan menunjukkan bahawa telur kaya dengan lutien. Bahan ini bertanggungjawab untuk membina penglihatan yang jelas dan tajam. Jika lutein ini kurang, ia akan merosakkan tisu mata dan penglihatan kita akan merosot. Selain lutein, telur juga mempunyai zeaxanthin dan karotenoid iaitu antioksidan yang terbukti memberi manfaat kepada kesihatan mata. Antioksidan kuat ini berkumpul di retina mata dan membantu mengatasi beberapa proses degeneratif yang boleh mempengaruhi mata.

Menurut penyelidik, karotenoid dapat menurunkan risiko penyakit age-related degeneration dan katarak. Zat ini berfungsi sebagai antioksidan untuk mata, melawan radikal bebas yang dapat meresap ke beberapa bahagian retina sehingga mempengaruhi kemampuan mata untuk fokus.

IKLAN

BACA: Nak Berat Badan Cepat Turun, Makan Telur Ikut 12 Cara Masak Kreatif Ini!

6. Bantu menahan nafsu makan dan menjaga berat badan

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Journal of American College of Nutrition dan International Journal of Obesity menyimpulkan bahawa makan telur ketika sarapan dapat mengurangi jumlah keinginan makan anda di antara waktu makan tengah hari. Ini mengakibatkan penurunan berat badan yang lebih besar dibandingkan dengan anda mengambil menu sarapan lain. Malah telur juga rendah kalori tetapi tinggi protein sehingga ia sesuai dimakan untuk orang berdiet.

Telur adalah sumber terbaik daripada protein lengkap yang mengandungi semua asid amino esensial bagi tubuh manusia. Ia juga dapat membantu mengawal tubuh menyerap kalori. Kandungan nutrisi di dalam telur adalah tinggi dan baik bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.

7. Mengoptimumkan perkembangan otak

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Phospholipid yang menjamin sel-sel otak berhubung terdiri daripada choline yang ada dalam telur. Ia merupakan sumber yang penting untuk meningkatkan perkembangan otak dan fungsi memori. Telah terbukti secara klinikal bahawa vitamin ini adalah bahan binaan utama bagi otak. Jika anda makan dua biji telur sehari, tubuh anda akan mendapat cukup nutrien ini. Manakala kekurangan kolagen pula akan membawa kepada pada penurunan ingatan.

BACA: Tak Perlu Suplemen Mahal Sebab Makan Telur Pun Boleh Bentuk Otot Dengan Cepat

8. Melambatkan proses penuaan

8 Perkara Ini Akan Berlaku Kepada Tubuh Jika Anda Makan 3 Biji Telur Sehari

Ini sudah terbukti daripada penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Belanda. Dalam 87% wanita berusia 35 hingga 40 tahun, bintik-bintik umur hilang dan kulit ditarik. Pada lelaki pula, kedutan di sekeliling mata akan terasa licin.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI