Gambar: China News Service via Getty Image

Seorang lelaki rebah akibat paru-paru bocor setelah dia berjoging sejauh dua setengah batu (empat kilometer) sambil memakai topeng muka.

Menurut doktor, perkara ini berlaku disebabkan oleh tekanan yang tinggi ke atas organ lelaki tersebut kerana pernafasannya yang kuat ketika memakai penutup muka.

Pakar bedah mengatakan lelaki berusia 26 tahun yang dikenali sebagai Zhang Ping dari Hankou, China ini mengalami kebocoran pada paru-paru kirinya dan ia telah mengecut sebanyak 90 peratus.

Zhang dikejarkan ke Pusat Hospital Wuhan pada 7 Mei setelah dia mengalami sesak nafas dan sakit dada.

Katanya, dia kembali berjoging setelah kerajaan China menamatkan perintah berkurung akibat wabak koronavirus, bahkan secara berperingkat menambahkan jumlah lariannya menjadi 4 kilometer.

IKLAN

Kebocoran pada paru-paru ini dikenali sebagai pneumothorax yang biasanya terjadi ketika seseorang mengalami kesukaran untuk bernafas kerana paru-paru tidak dapat mengembang secara normal sehingga menyebabkan kekurangan oksigen di dalam paru-paru.

Doktor mengatakan bahawa Zhang mengalami pneumothorax spontan, yang mana ia biasanya berlaku kepada penderita asma, fibrosis kistik atau pneumonia.

Penyakt ini boleh menyerang mereka yang tidak mempunyai penyakit paru-paru yang jelas terutamanya lelaki yang berbadan kurus dan tinggi dalam lingkungan usia 20 hingga 40 tahun serta perokok.

IKLAN

Zhang juga dikatakan memakai topeng muka setiap kali melakukan larian untuk mengelakkan dirinya dijangkiti walaupun rasa tercekik dan tidak selesa.

Ketua perubatan dari Hospital Wuhan, Dr Chen Baojun mengatakan bahawa Zhang mudah terdedah dengan keadaan itu memandangkan dia seorang yang tinggi dan kurus.

IKLAN

Tambah Dr Chen lagi, keadaan ini mungkin berlaku berpunca daripada pemakaian topeng ketika membuat larian sehingga menyebabkan peningkatan tekanan secara tiba-tiba pada paru-paru Zhang.

Zhang berkongsi di laman sosialnya yang dia kini semakin pulih setelah menjalani pembedahan kecemasan untuk menyelamatkan nyawanya.

Dalam masa sama, pihak berkuasa pendidikan di China juga turut melarang pelajar-pelajar sekolah memakai topeng muka semasa menjalani pelajaran pendidikan jasmani (PE) kerana risiko kesihatan.

Sumber: mirror.co.uk

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI