Terdapat segelintir penunggang motosikal yang kurang peka dengan kepentingan helmet. Jika dipakai pun kerana takut akan disaman pihak berkuasa. Jangan begini kerana semua kebaikan apabila memakai helmet adalah untuk anda.

Keselamatan diri faktor utama kenapa anda patut ubah tabiat pemakaian helmet ini mulai sekarang. Ikuti panduan mendapatkan helmet yang sesuai di bawah.

Topi Keledar Stailo Untuk Lelaki

Ikut Kesesuaian kepala

  • Mekanisma kepala setiap manusia tidak sama. Ada bersaiz bulat, bujur, kecil, dan juga sederhana. Helmet juga didatangkan dengan pelbagai saiz. Apabila ingin membeli helmet haruslah dicuba dahulu di kepala. Helmet yang terbaik adalah helmet yang selesa, tidak ketat atau longgar apabila dipakai.
  • Keselesaan sewaktu memakai adalah perlu untuk mengelakkan pening kepala ataupun gejala pengsan akibat helmet yang terlalu ketat. Harus diingat, helmet yang cantik dan bergaya tidak menjamin keselamatan kepala sebaliknya pilihlah yang selesa mengikut bentuk kepala anda.

Jangan Kedekut Labur Duit

  • Hampir 6/10 pengguna motosikal akan memakai topi keledar yang diberikan percuma sewaktu membeli motor. Kebiasaannya helmet tersebut menggunakan material yang kurang kukuh dan tidak selamat. Apa kata anda laburkan sedikit duit untuk membeli helmet yang lebih selamat dan kukuh buatannya.

Cakna Material Helmet

IKLAN
  • Apabila membeli helmet, anda harus tahu ia diperbuat dari apa. Bukan sekadar plastik semata-mata. Usah tertipu tatkala membeli helmet dan pastikan adanya cop SIRIM.
  • Helmet terdiri dari dua lapisan iaitu luar dan dalam.

Bahagian luar: Dibuat dari kombinasi kaca, karbon dan fiber yang akan melindungi kepala dari impak hantukan.

Bahagian dalam: Dibuat dari sejenis foam khas untuk menyerap hentakan sekiranya kepala anda terhentak pada permukaan keras.

 

IKLAN

Kenali Jenis Helmet:

Helmet ‘Full Face’

Melindungi keseluruhan kepala juga muka sehingga ke dagu. Helmet ini paling selamat digunakan kerana memberi perlindungan kepala secara menyeluruh. Malangnya, kebiasaan helmet ini hanya digunakan oleh penunggang motosikal berkuasa tinggi. Seharusnya anda tidak perlu malu untuk memakainya kerana ini helmet yang terbaik untuk kepala anda.

IKLAN

Topi Keledar Stailo Untuk Lelaki

  • Helmet ‘Half Face’

Ramai yang tidak sedar bahawa helmet sebegini sudah tidak diluluskan oleh Jabatan Keselamatan Jalanraya. Ini kerana ia kurang menyerap hentakan juga memberi perlindungan kepada kepala apabila berlaku kemalangan. Akan tetapi, penjualannya masih lagi berleluasa kerana permintaan yang tinggi dikalangan penunggang motosikal.

Topi Keledar Stailo Untuk Lelaki

  • Helmet ‘Open Face’

Helmet ini seperti ‘full face’ Cuma di bahagian muka ia sekadar ditutupi dengan visor(cermin plastic lutsinar). Harus peka bahawa warna visor memainkan peranan kepada penglihatan sewaktu menunggang.  Visor warna jernih digalakkan siang dan malam manakala visor hitam (tinted), kuning dan biru hanya untuk siang sahaja.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI